Aromaterapija mūsų šeimos gyvenimo dalis! - BIOCOS įkūrėja Jolanta

Kaip prasidėjo pažintis su aromaterapija?

Nuo vaikystės augau su kvapais. Mėgau leisti laiką pas močiutę kaime, Raseinių raj. Močiutės palėpėje nuolat buvo džiovinamos aromatingos žolelės – ramunėlės, mėtos, melisos, čiobreliai, liepų žiedai, avietės, kmynai ir daugybė kitų, kurios vėliau virsdavo gardžiomis arbatomis arba tinktūromis. Iki šiol man labiausiai vaikystę primena – kmynų arbata, kurią labai mėgau.

Kvapai mane vėl atrado, kai susipažinau su eteriniais aliejais, maždaug prieš 15 metų. Tai buvo meilė nuo pirmo įkvėpimo! Pradėjau intensyviai domėtis visomis aromatinėmis medžiagomis, kurias tik buvo galima įsigyti Lietuvoje. Susidomėjau ir natūralios kosmetikos gamyba. Iš pradžių natūralią kosmetiką gaminau ir naudojau tik sau ir artimiesiems. Tuomet natūrali kosmetika buvo visiška naujovė. Kartu su Dalia įkūrėme Biokosmetikos akademiją, kurioje dalinomės savo žiniomis ir patirtimi apie natūralias medžiagas grožiui. Ilgainiui šis mūsų hobis virto prasminga veikla ir gyvenimo būdu.

Netrukus į mano gyvenimą atėjo ir aromaterapija: pradėjau gilintis į eterinių aliejų savybes, cheminę sudėtį, saugius ir efektyvius naudojimo būdus. Neseniai baigiau Robert Tisserand aromaterapijos institutą (JAV), kur gilinau žinias apie sudėtingą eterinių aliejų poveikį žmogaus organizmui. Mano naujoji aistra – botaninė parfumerija. Viskas taip ir sukasi apie tuos pačius eterinius aliejus, kuriuos nagrinėju jau bent 10 metų, tačiau vis iš kitos perspektyvos. Be jų neįsivaizduoju savo gyvenimo.

Tikriausiai aromaterapiją praktikuojate ir namuose?

O taip! Aromaterapija mūsų šeimos gyvenimo dalis. Eteriniai aliejai – ir vaistas, ir maistas, ir pramoga, ir buitinė chemija - gal dar ir ne viską ir išvardinau.

Eteriniais aliejais ne tik kvepiname savo namus, bet ir naudojame jų terapines savybes, esant peršalimo sezonui. Mano mėgiamiausi eteriniai aliejai nuo peršalimo – rozalinų, pušų ir žinoma, citrusai – citrinos, apelsinai, greipfrutai. Garinu juos visus kartu po kelis lašelius, arba kiekvieną atskirai difuzoriuje, kad išvalytų orą nuo nepageidaujamų mikroorganizmų, stiprintų mūsų imunitetą. Rudenį labai mėgstu tokį mišinuką, kurį susilašinu į atskirą buteliuką, o iš jo, tik 2-3 lašelius į difuzorių: 3 lašai cinamono žievės, 1 lašas muskatų ir 6 lašai virgininio kedro eterinio aliejaus. Tai toks šildantis, jaukus mišinys, stiprinantis imunitetą ir nuskaidrinantis darganotus rudens vakarus. Na, o Kalėdinę nuotaiką sukurs gvazdikėliųapelsinų ir cinamono mišinys difuzoriuje.

Mano dukrytė mėgsta žaisti su kvapais, o mažasis – su buteliukais. Tad mes dažnai žaidžiame kvapų žaidimus. Vienas iš jų – pasirinkti kvapus pagal nuotaiką ir iš jų susimaišyti purškiamą namų oro gaiviklį. Kitą kartą renkamės kitas aromatines medžiagas. Taip laviname vaikų kūrybiškumą, uoslę, treniruojame smegenis ir džiaugiamės vis naujais kvapais.

Moksliškai įrodyta, kad kvapai stimuliuoja smegenis, skatina formuotis neuronines jungtis, todėl itin naudinga kasdien treniruoti uoslę. Eterinių aliejų uostymas puiki mankšta tiek besiformuojančioms vaikų smegenims, tiek ir vyresniame amžiuje, kai siekiama palaikyti ar pagerinti atmintį, veikti profilaktiškai prieš smegenų degeneracines ligas – alzheimerį, demencijas. Mano patarimas: nepamirškite, kad turite nuostabų organą – uoslę, naudokite ją pagal paskirtį – uostykite ne tik kvepalus, bet ir paprastus kasdieninius dalykus – prieskonius, savo pagamintus patiekalus, vaisius ir daržoves. Per uoslę gyvenime atrasite daugiau spalvų, treniruosite smegenis, lengviau įveiksite stresą.

Sakoma, kad visos ligos – nuo streso. Deja, tai liūdna tiesa. Kovojant su stresu, nerimu, liūdesiu – nepamainoma natūrali priemonė – eteriniai aliejai. Neretai pasitaiko, kad ypač rudenį, kai daug lietaus ir tamsos apima tokia slogi nuotaika. Todėl rankinėje nešiojuosi „saulėtų“ eterinių aliejų, kurie akimirksniu pataiso nuotaiką. Mano rudens favoritai – bergamočių, kopalių ir saldžiųjų apelsinų eteriniai aliejai.

Ar naudojate eterinius aliejus vaikams? Teko girdėti visokių nuomonių, kad esą vaikams reikėtų riboti eterinius aliejus. Ar tai tiesa?

Vaikai jautresni kai kurioms eterinių aliejų sudedamosioms dalims, todėl yra tokių aliejų, kuriuos draudžiama vartoti vaikams, pavyzdžiui, bruknuolės, cinamono eteriniai aliejai. Naujagimiams ir kūdikiams iki 1 metų reikėtų vengti ir arbatmedžio (pražangialapių mirtenių), spindulinių eukaliptų bei pipirmėčių eterinio aliejaus. Šių aliejų sudėtyje yra gausu vėsinančių medžiagų (1,8 cineol ir Menthon, Menthol), kurios neigiamai veikia dar nebrandžią kvėpavimo sistemą, lėtina kvėpavimą ir gali iššaukti net staigios mirties sindromą. Kūdikiams nuo peršalimo saugiau naudoti (būtinai skiestą iki 0,25% koncentracijos) švelnųjį rozalinų ar mairūnų eterinį aliejų.

Pastebėjusi pirmuosius peršalimo požymius, vaikams darau pėdučių ir nugarytės masažiuką su skiestais baziniame aliejuje rozalinųpalmarozų ir kopalių eteriniais aliejais. Imunitetui palaikyti ir stiprinti, namuose garinu: levandų, citrinų, eukaliptųpušų eterinius aliejus.

Ką manote apie eterinių aliejų vartojimą į vidų? Ar geriate skiestus eterinius aliejus su sultimis?

Nesu šio aromaterapijos būdo šalininkė, negeriu eterinių aliejų. Mano įsitikinimu, kad geriami eteriniai aliejai gali būti skiriami tik gydytojo. Eterinis aliejus sudarytas iš gausybės cheminių medžiagų, natūraliai susidarančių gamtoje, kurios patekusios į mūsų organizmą, iš karto keliauja į mūsų vidinę chemijos laboratoriją - kepenis, kur yra metabolizuojamos - verčiamos kitomis medžiagomis. Vartojant eterinius aliejus į vidų, apkraunamos kepenys, dėl ko gali vystytis uždegimas.

Tačiau kai kuriuos eterinius aliejus vis dėl to naudoju virtuvėje - maistui gardinti. Pavyzdžiui, cezario salotų padažą gardinu ne citrinų sultimis, o vienu lašeliu citrinų eterinio aliejaus. Vanilės aliejų lašinu į pyragus, tai gerokai sveikesnė ir skanesnė alternatyva už sintetinį vaniliną. Tačiau, maistui gardinti naudokite tik ekologiškus ir patikimus eterinius aliejus, be to – labai mažomis koncentracijomis. Eterinis aliejus yra labai koncentruota medžiaga, tad saugiai naudojant, turi užtekti vos vieno lašo visam patiekalui (salotų lėkštei, pyragui). Be to, atminkite, kad eterinis aliejus netirpsta vandenyje, todėl jo jokiais būdais negalima lašinti į vandenį ar sultis ir gerti.

Ko palinkėtumėte BIOCOS academy sekėjams?

Pirmiausia, palinkėčiau būti sveikiems, ypač šiuo sudėtingu ligų laikotarpiu. O taip pat palinkėčiau patirti mažų ir didelių atradimų gyvenime. Atraskite natūralius eterinius aliejus ir garantuotai jas pamilsite! O kvapas mus gali nuskraidinti visur: per kvapus galite nukeliauti ne tik į egzotiškas šalis, bet ir keliauti laiku – atgaivinti vaikystės prisiminimus, džiugias gyvenimo akimirkas. Taip pat galite ir kurti džiugesį su kvapais!

Savo įžvalgomis dalinosi BIOCOS academy įkūrėja, aromaterapeutė Jolanta Cinaitienė