BOTANINIAI KVEPALAI - naujiena ar ilgametė kvepalų istorija?

Natūralios aromatinės medžiagos – eteriniai aliejai, absoliutai, CO2 ekstraktai - yra itin koncentruotos ir kompleksinės. Jos susideda iš mažų, bet reikšmingų kvapiųjų dalelių – molekulių, kurios konstruoja vientisą kvepalų aromatą. Tik natūralios aromatinės medžiagos pasižymi tokiu sudėtingumu: pavyzdžiui, rožių eterinį aliejų – otą- sudaro virš 400 sudėtinių dalių, kai kurios iš jų vis dar neįvardintos. Rodos, jazminas - vienas labiausiai ištyrinėtų ir mėgiamų kvapų, iš jazminų išgaunama per 100 skirtingų izoliatų, bet tuo pačiu iki šiol jazminų aliejuje atrandama vis naujų kvapiųjų molekulių.

Natūralios aromatinės medžiagos susideda iš molekulių, kurios lemia skirtingus kvapų niuansus, trunkančius vos akimirką. Šie kvapo niuansai priklauso nuo augalo augimvietės, gamtinių sąlygų ir net skirtingų metų derliaus. Štai kodėl Maroko rožė kvepės kitaip nei Bulgarijos ar Turkijos rožės.

Tik Gamta gali sukurti tobulą kvapą – naktį pražydusio jazmino, rasotos rožės ar saulėtos pievos. Sintetinė parfumerijai net ir išnagrinėjus jazmino sudėtines molekules, nepavyksta jo kvapo atkartoti laboratorijoje. Štai kodėl kilogramas sintetinio jazmino kainuoja 56 Eur, o jazminų absoliuto – tūkstančiai eurų. Sintetinės molekulės gali atkurti dominuojančias augalo kvapo savybes, tačiau niekada neperteiks jo kompleksiškumo, subtilumo ir švelnumo.

Kuo botaninė parfumerija skiriasi nuo aromaterapijos?

Botaninė parfumerija turi panašumų tiek su aromaterapija, tiek su sintetine parfumerija. Botaninėje parfumerijoje kvepalai kuriami naudojant tik augalines medžiagas – eterinius aliejus, absoliutus, CO2 ekstraktus, natūralius izoliatus – todėl botaniniai kvepalai gali daryti teigiamą įtaką mūsų emocijoms, suteikti pasitikėjimo, gerinti nuotaiką. Tačiau aromaterapijoje kvapai maišomi terapiniu tikslu, o botaninėje parfumerijoje – siekiant išgauti kvapo estetiką.

Botaninės parfumerijos, kaip ir sintetinės parfumerijos tikslas – išgauti KVEPALUS, kuriais norėtųsi kvepintis. Skirtumas tas, kad botaniniai kvepalai pasižymi kompleksiškumu, daugiasluoksnėm kompozicijom, kvapo virsmu skleidžiantis skirtingoms parfumerinėms natoms. Be to, botaniniai kvepalai skirtingai jungiasi su kiekvieno žmogaus odos kvapu, persipina su jo feromonais ir tampa unikaliu, asmeniniu kvapu. Botaninių kvepalų sudėtyje paprastai būna 10-30 aromatinių medžiagų, o sintetiniuose kvepaluose – daugiau kaip 50.

Botaninė parfumerija naudojama jau daugiau kaip 4000 metų. Kvepalai visada buvo prabangos ženklas ir kilmingųjų privilegija. Tik XX a pradžioje, išmokus išgauti ir kvepaluose panaudoti sintetines kvapo molekules, kvepalai tapo prieinami plačiam visuomenės ratui. Lygiai prieš 100 metų - 1921 m. – buvo sukurti legendiniai Chanel No.5 kvepalai, kuriuose pirmą kartą taip gausiai panaudoti sintetiniai aldehidai, kurie tapo geidžiamiausia to meto kvepalų mada. Maždaug nuo tada prasidėjo sintetinės parfumerijos era...

Ar kuriant botaninius kvepalus laikomasi taisyklių?

Nors parfumerija yra kūrybinis procesas, bet yra svarbių dalykų, kuriuos reikia žinoti ir jais vadovautis. Kad kvapas ilgai skleistųsi, bene svarbiausia yra išlaikyti kvapo struktūrą – parfumerinę piramidę. Kvapas kaip muzika, kuriamas akordais, turi kvapiąsias natas. Aromatinės medžiagos pagal savo kvapo lakumą dėliojamos į viršutinę, širdies arba bazinę natą. Vos tik papurškus kvepalus, jūsų nosį pasiekia viršutinės natos kvapai, po 10-15 minučių atsiskleidžia kvepalo širdies nata – tai, apie ką byloja jūsų kvepalai. O po valandos ar dar vėliau kvepaluose atsiskleidžia bazinė nata, kuri išlieka ant odos ilgiausiai. Botaniniai kvepalai yra išskirtiniai šiuo kvapo virsmu. Tuo kvapas yra įdomus ir intriguojantis.

Kodėl botaniniai kvepalai tokie brangūs?

Botaniniai kvepalai yra kuriami naudojant brangias, retas kvapiąsias medžiagas, kurias sunku įsigyti, neretai yra riboti šių medžiagų ištekliai. Botaniniai kvepalai gaminami mažomis partijomis. Kiekvienos partijos kvapas gali šiek tiek skirtis nuo anksčiau buvusios, nes gali būti naudojamos kito gamintojo ar kitų metų derliaus žaliavos. Jei keičiasi sudėtinės aromatinės medžiagos kvapo niuansai, parfumeris turi adaptuoti naują kvepalų partiją pagal anksčiau buvusius kvapus. Kai kuriais atvejais, kai tiekėjas nustoja tiekti žaliavą, tenka ne tik adaptuoti kvepalus, bet ir perkurti visa kvapo kompoziciją.

Kiek laiko galioja botaniniai kvepalai?

Jei botaniniai kvepalai yra skiesti etanoliu, kuris konservuoja kvapiąsias medžiagas, kvepalai yra neriboto galiojimo. Tiesa, kvapas su laiku šiek tiek kinta, bręsta. Jei palygintumėte tuos pačius kvepalus, pagamintus šviežiai ir tuos, kurie pagaminti prieš 3 ar 5 metus, pajustumėte, kad brandus kvapas yra lygesnis, gilesnis, išraiškingesnis. Kvepalus būtų galima lyginti su vynu, kuris laikomas tam tinkamomis sąlygomis per laiką keičiasi ir bręsta.  

Kaip išsirinkti botaninius kvepalus?

Botaninius kvepalus reikėtų rinktis ne impulsyviai, o ilgiau juos patyrinėjus. Tik išpurškus kvepalus, pajusite viršutinę kvepalų natą, kuri po kelių valandų ženkliai pasikeis. Renkantis ir tyrinėjant botaninius kvepalus būtina juos uosti nuo lapelio, vadinamo bloteriu, nuo kurio skleisis visoa kvepalų natos. Uodžiant buteliuką, jausite tik viršutinę kvepalų natą.

Prieš apsisprendžiant dėl kvepalų, užpurkškite juos ant odos – tada kvapas susijungs su jūsų odos kvapu ir taps išskirtiniu, prisitaikančiu, unikaliu. Net dėvėdamos tuos pačius botaninius kvepalus draugės kvepės skirtingai. Tai botaninių kvepalų išskirtinumas!

Susipažinkite su BIOCOS academy įkūrėjos, parfumerės Jolantos Cinaitienės sukurtais botaniniais kvepalais čia.