Citrusiniai eteriniai aliejai - kaip išsirinkti sau tinkamiausią?

Citrusiniai vaisiai plačiai auginami visame pasaulyje dėl sveikatai naudingų savybių. Jie gali būti valgomi švieži, dedami į desertus, iš jų spaudžiamos sultys ir verdami džemai. Jie puikus vitaminų šaltinis, juose ypač daug vitamino C. Apdirbant citrusinius vaisius susidaro didelis kiekis atliekų (žievelės, sėklos, minkštimas), kurie sudaro apie 50% vaisiaus masės. Citrusų atliekos yra d-limoneno, flavanoidų, karotinoidų, celiuliozės, pektino, polifenolių askorbo rūgšties ir eterinių aliejų šaltinis.

Citrusų eteriniai aliejai maisto ir gėrimų pramonėje plačiai naudojami kaip natūralūs maisto priedai, nes yra klasifikuoti ir pripažinti kaip saugūs naudoti (GRAS). Citrusų eteriniai aliejai taip pat naudojami kaip natūralūs konservantai, dėl savo plataus veikimo spektro prieš mikroorganizmus (bakterijas, grybelius), taip pat pasižymi antioksidaciniu veikimu, neleidžia susidaryti laisviesiems radikalams. Dėl savo malonaus kvapo dažnai naudojami kosmetikoje, kvepaluose, garinimui ir kt.

Yra ištirta, kad žievelės, lapų ir žiedų eteriniu aliejų cheminė kompozicija skiriasi. Šiam skirtumui įtakos turi genetinė augalo istorija, kilmė, sezonas, klimatas kuriame augalas auga, augalo amžius, nokimo stadija, eterinio aliejaus spaudimo metodas. Saldžiojo apelsino, karčiojo apelsino mandarino ir greipfruto eteriniai aliejai yra turtingi monoterpenais bei d-limonenu. Eteriniame aliejuje išgautame iš karčiojo apelsino lapų dominuoja linalyl acetatas ir linalolis, iš žiedų – linalolis, d-limonenas, ir linalyl acetatas.

Saldžiojo apelsino (Citrus sinensis L.) eterinio aliejaus kvapas paskatina fiziologinį ir psichologinį atsipalaidavimą, sumažina nerimo simptomus. 90 sekundžių painhaliavus eterinio aliejaus sumažėjo oksihemoglobino kiekis prefrontalinėje smegenų žievės srityje, ko pasekoje asmuo jaučiasi komfortabiliai, atsipalaidavęs. Vieno tyrimo metu saldžiojo apelsino eterinis aliejus buvo garinamas odontologinio laukiamajame; įrodyta, kad laukiamajame laukusių žmonių streso lygis sumažėjo prieš odontologinę procedūrą, lyginant su kontroline grupe, kuriai nebuvo garinamas joks eterinis aliejus. Saldžiųjų apelsinų eterinis aliejus sumaišytas su bazilikų eteriniu aliejumi pasižymėjo geromis savybėmis gydant aknę. S. apelsinų eterinis aliejus yra potencialus pesticidas norint namie išnaikinti muses, tarakonus ir uodus. Taip pat eterinis aliejus pasižymėjo kaip antihelmitinis preparatas prieš virškinamojo trakto nematodus, net penkis kartus efektyvesnis už arbatmedžio eterini aliejų prieš Haemonchus contortus kiaušinėlius.

Karčiojo apelsino (Citrus aurantium L.) eterinis aliejus pasižymi sedatyvinėmis savybėmis dėl savo raminančio, atpalaiduojančio poveikio. Jis taip pat pagerina miego kokybę, tad tinkamas gydyti nemigą. Tyrimų metu nustatyta, kad karčiojo apelsino eterinis aliejus veiksmingas gydant pacientų, sergančių lėtine mieloleukemija nerimo simptomus prieš tiriamosios medžiagos rinkimą, taip pat eterinis aliejus sumažino sarėmių skausmą ir nerimą pirmą kartą gimdančioms moterims. Karčiojo apelsino eterinis aliejus gali būti naudojamas gydant epilepsiją ir traukulius. Yra žinoma, kad veikia kaip afrodiziakas. Jis naudingas gydant virškinimo sutrikimus, tokius kaip lėtas virškinimas, vidurių užkietėjimas, skrandžio problemos, vidurių pūtimas ir t.t. Dėl laisvųjų radikalų šalinamųjų savybių karčiųjų apelsinų ekstraktas turėjo nefroprotekcinį poveikį prieš gentamicino sukeltą inkstų pažeidimą. Aliejus buvo paminėtas kaip efektyvus odos grybelinių infekcijų, tokių kaip grybelis, niežulys ir „sportininko pėda“ gydymo priemonė. 

Nerolio (Citrus aurantium L.) eterinis aliejus yra veiksmingas norint palengvinti šoko ar baimės būseną, teigiamai veikia endokrininę sistemą. Dėl panašumo į vaisiaus žievės eterinį aliejų, nerolio kvapas sumažina nerimą, pakelia nuotaiką. Nerolio eterinis aliejus padeda palengvinti menopauzės simptomus, sumažinti kraujospūdį ir padidinti lytinį potraukį moterims po menopauzės. Taip pat tyrimo metu nustatyta, kad nerolio eterinis aliejus sumažino PMS simptomus. Įkvėpus levandų, ylang-ylango, mairūno ir nerolių mišinio (santykiu 20: 15: 10: 2), sumažėjo sistolinis ir diastolinis kraujospūdis. Įdomiausia tai, kad karčiojo apelsino žiedų ekstraktas parodė anti-amnezinį ir atkuriamąjį poveikį atminčiai, šalina mokymosi ir elgesio sutrikimus, kuriuos sukėlė skopolaminas, ir gali būti naudojamas lengvinant Alzheimerio ligos simptomus. 

Citrinų (Citrus limon osbeck) eterinis aliejus yra žinomas kaip natūralus streso mažintojas. Tyrimų metu nustatyta, kad įkvėpus citrinų eterinio aliejaus padidėja dopamino sintezė organizme, dėl ko mažėja streso lygis. Taip pat citrinų eterinis aliejus aktyvina simpatinę nervų sistemą ir inervuoja baltąjį riebalinį audinį, suintensyvėja lipolizė (riebalinio audinio skaidymas į glicerolį ir riebiąsias rūgštis) ir mažėja tikimybė priaugti papildomo svorio. Citrinų eterinis aliejus didina kūrybiškumą ir yra manoma, kad veikia širdies ritmą. Tyrimo metu nustatyta, kad inhaliuojant citrinų eterinį aliejų pykinimo jausmas sumažėjo 33% tirtoms besilaukiančioms moterims. Taip pat citrinų eterinis aliejus padeda susikoncentruoti, pagerėja kognityvinės funkcijos, lengviau išmokstama mokymosi medžiaga. Tyrimo metu žiurkės, kurioms buvo garinamas eterinis aliejus, greičiau surado reikiamą žymą, nei kontrolinė grupė. Eterinis aliejus žymiai pagerina α-tokoferolio (vitamino E), retinilacetato (vitamino A), piridoksino (vitamino B6) ir askorbo rūgšties (vitamino C) trans-epiderminį įsigėrimą iš emulsijų.  

Laimų (Citrus aurantifolia) eterinis aliejus gali būti naudojamas lengvinti gripo, astmos, peršalimo, bronhito simptomus. Taip pat laimų eterinis aliejus gali pagelbėti norint numesti svorio arba gydant vaistų sukeltą nutukimą. Laimų eterinis aliejus pasižymi antispazmolitiniu veikimu ir gali būti naudingas gydant Alzheimerio ligą dėl galimybės slopinti tam tikrų fermentų sintezę.  Greipfrutų (Citrus x paradisi) eterinis aliejus yra vadinamas „dietininkų“ draugu. Kaip ir citrinų eterinio aliejaus taip ir greipfrutų kvapas įtakoja lipolizę ir slopinamas kūno svorio padidėjimas. Maišant su pačiulių eteriniu aliejumi, greipfrutų eterinis aliejus mažina alkį ir potraukį nevaldomai valgyti, tad yra puiki priemonė sveikai numesti svorį. Nuostabus, gaivinantis eterinio aliejaus kvapas energizuoja ir paaštrina jusles. Taip pat skatina toksinų ir papildomų skysčių šalinimasį iš organizmo.  

Bergamotės (Citrus bergamia) eterinis aliejus plačiai naudojamas parfumerijoje, farmacijoje, kosmetikos ir maisto pramonėje. Dėl esančio bergapteno eterinis aliejus naudojamas kosmetikoje skatinti įdegį, nes bergabtenas pasižymi melanogeniniu (skatina melanino gamybą) poveikiu. Yra ištirta, kad bergamotės eterinis aliejus slopina hormone, atsakingų už skausmą, gamybą. Bergamotės eterinis aliejus pasižymi sedatyvinėmis savybėmis, panašiai kaip diazepamas sumažino kortikosterono kiekį organizme. Tyrimo metu bergamotės eterinis aliejus 15 minučių buvo garinamas psichikos sveikatos centre, paaiškėjo, kad asmenys jautėsi jaukiau, suintensyvėjo teigiamos emocijos.  

Tekstas parengtas pagal mokslinę publikaciją:

 Noura S. Dosoky1 and William N. Setzer: Biological Activities and Safety of Citrus spp. Essential Oils

Int J Mol Sci. 2018 Jul; 19(7): 1966. Published online 2018 Jul 5.

 

Tekstą parengė BIOCOS academy chemikė Guoda Mackevičiūtė