Kas yra CO2 ekstrakcija?

Vis populiarėjant aliejams, eteriniams aliejams ir jų panaudojimo būdams: kosmetikoje, farmacijoje, maisto pramonėje, parfumerijoje, keičiasi ir jų išgavimo metodai. Aliejų spaudimas ir eterinių aliejų distiliavimas, tai seniausi ir dažniausiai taikomi būdai. Tačiau technologijos skverbiasi ir į šią sritį, kurdamos naują išgavimo techniką - superkritinę skystąją ekstrakciją anglies dvideginiu (CO2). Šiuo metodu išgauti ekstraktai  vis dažniau pakeičia spaudimo būdu išgautus augalinius aliejus, parfumerinius absoliutus, kurių gamybai naudojami agresyvūs chemikalai, ir net eterinius aliejus, kurie tik iš dalies atspindi tikrąjį gyvo augalo kvapą.

CO2 ekstrakcijos procesas

Ši švelni ir tausojanti augalo komponentus išgavimo technologija įdarbina CO2 kaip tirpiklį. Pramonėje sutinkami 3 tirpikliai – vanduo, etanolis ir CO2, kurie gali būti charakterizuojami kaip fiziologiniai ir nežalingi aplinkai. Tačiau tik CO2 turi saugaus lipofilinio (augalų riebalinius junginius tirpinančio) tirpiklio savybes.

CO2 ekstrakcijos metodas paremtas anglies dvideginio dujų savybe transformuotis į specifinę būklę, kuri vadinama superkritiniu skysčiu. Šioje būsenoje, CO2 dujos pasižymi labai geromis tirpiklio savybėmis ir kaip nepolinis tirpiklis, puikiai tirpina nepolines ir mažo polingumo medžiagas. Ekstrahuojant superkritiniu metodu galima pagaminti augalinius ekstraktus neprarandant vertingų sudedamųjų dalių (aromato, naudingų komponentų, pigmentų)  ir negauti pašalinių produktų, paprastai neišvengiamų kitais gamybos būdais. Metodas garantuoja grynumą, švarumą, kokybę ir yra draugiškas aplinkai – CO2 inertiškas, netoksiškas, regeneruojamas tirpiklis.

Proceso parametrus palaikant žemesnius nei kritinius, vykdoma subkritinė CO2 ekstrakcija. Tuomet CO2 irgi yra skystoje būsenoje ir yra puikiai tinkamas vertingiems junginiams iš augalų išgauti. Šis procesas yra lėtesnis ir pasižymi mažesnėmis išeigomis nei superkritinė ekstrakcija, tačiau yra labai tinkamas selektyviai ekstrakcijai: eteriniams aliejams, terpenams ir kitoms jautrioms cheminėms sudedamosioms augalų dalims išgauti.

CO2 ekstrakcijos privalumai

Eterinių aliejų distiliavimas yra įdomus, gana paprastas, nebrangus ir aplinkai draugiškas metodas, leidžiantis gauti didžiulę aromatinių substancijų įvairovę ir nesunkiai tyrinėti naujas aromatines medžiagas. Tačiau CO2 technologija suteikia grynumo ir molekulinio stabilumo, priešingai nei kiti eterinių aliejų išgavimo būdai. Galutiniame produkte nelieka kenksmingų tirpiklių pėdsakų, kurie gali sumažinti ekstrakto terapinę naudą ar tikrajį kvapą. CO2 gavybai nereikia naudoti šilumos, todėl gautas ekstraktas pasižymi ta pačia molekuline forma, kaip ir augalo – jokia šiluma nepaveikė nei kvapo nei cheminės struktūros augalinėje medžiagoje. Todėl CO2 ekstraktas parodys tikresnį augalų aromatą nei distiliuotas eterinis aliejus.

Kokybiškas produktas – išsaugomi naudingi komponentai. CO2 ekstrakcijos būdu gaunami augaliniai ekstraktai, kuriuose gausu biologiškai aktyvių junginių, todėl šie ekstraktai gali būti naudojami kaip žaliavos natūralios kosmetikos gamyboje.

Švarus procesas – CO2 dujos yra inertiškos, galutinis produktas neturi pašalinių medžiagų. Ekstraktuose lieka didelė koncentracija veikliųjų medžiagų ir biologiškai aktyvių junginių be pašalinių medžiagų.

Aplinkai nežalingas – gamybai naudojamos CO2 dujos randamos ir mus supančioje aplinkoje. Gamybos proceso metu neišskiriama gamybinių atliekų.

Platus pritaikymas – tinkama ekstrahuoti medžiagoms, neatsparioms karščiui.

Aromatas – galimybė gauti ekstraktus, kurių aromatas labai artimas pradinei žaliavai.

Trūkumai

CO2 ekstrakcijos trūkumai yra daugiausia technologiniai – sudėtingas procesas, reikalaujantis brangios įrangos ir profesionalaus aptarnavimo. Be to, jis ne visada tinka šviežiai žaliavai, ypač gėlėms ir vaisiams ekstrahuoti, nes ši žaliava greitai genda, pelyja, pūva, fermentuojasi, todėl turi būti ekstrahuojama vos tik surinkta. Kadangi tai ne visuomet įmanoma, šviežia žaliava turi būti papildomai perdirbama, t. y. užšaldoma ar džiovinama.

Receptai

Aliejus nuo randų su erškėtuogių sėklų CO2 ekstraktu

1 žingsnis: supilkite ingredientus į buteliuką ir pakratykite

Masažiniais judesiai tepkite pažeistas veido, kūno vietas. Naudojamas nudegimams, chirurginiams randams, stabdo keloidinių randų formavimąsi, pagerina odos elastingumą.

Norite išbandyti daugiau receptų?