Molio savybės, rūšys, receptai

Kosmetinis molis - natūralus gamtos produktas, kadaise plačiai vartotas visų tipų sveikatos problemoms spręsti, vėliau kuriam laikui gerokai primirštas. Nieko nuostabaus, juk atsirado vaistai, kosmetika gražiose pakuotėse ir atrodo, kam čia reikia gydytis ar gražintis statybinėmis medžiagomis, ar ne? Tačiau dabar molis išgyvena tikrą atgimimą. Žmonės nusivylę sintetiniais gaminiais gręžiasi į natūralius, gamtos dovanojamus lobius, o kosmetiniai moliai stebina gausa puikių savybių.


Kuo ypatingi kosmetiniai moliai

  • Molio kaukės tinka visų tipų odai ir įvairaus amžiaus žmonėms. Žinoma, reikia tinkamai pasirinkti molio rūšį ir kitas kaukės sudėtines dalis, tačiau šį gamtos stebuklą naudoti gali tiek riebios, tiek jautrios, tiek brandžios, tiek sausos, tiek į alergijas ar aknę linkusios odos savininkai.
  • Molis padeda pašalinti ant odos besikaupiančius nešvarumus, saugo nuo aplinkos užterštumo keliamų pavojų.
  • Molio kaukės absorbuoja riebalus. Tai ypač aktualu riebios odos savininkams kenčiantiems nuo per didelės sebumo gamybos.
  • Molis skatina kolageno gamybą.
  • Molis odą prisotina naudingais mirkoelementais bei mineralais, dėl ko ji tampa skaistesne, lygesne bei sveikesne.
  • Molis pašalina negyvas odos ląsteles. Oda tampa švelnesne, mažiau kemšasi poros, geriau absorbuojami kiti puoselėjimo produktai.
  • Molis aktyvina kraujotaką, skatina odos regeneraciją, suteikia elastingumo.
  • Molis turi savybę kaip kempinė sugerti kenksmingas medžiagas ir pasišalinti jas iš organizmo.
  • Geriamasis molis padeda palaikyti gerą virškinimą, išvalyti ir sureguliuoti žarnyno veiklą, švelniai pašalinti toksinus, sustiprinti imuninę sistemą ir pagerinti bendrą sveikatos būklę (naudodami molį į vidų, įsitikinkite, kad jis ekologiškas).
  • Molio kaukės ramina odą ir stabdo uždegiminius procesus.


Nusakytos savybės yra bendros, tačiau molio rūšių yra daug. Aptarkime keletą populiariausių.

Populiariausios molio rūšys

Žalias molis

Vienas populiariausių molių – žaliasis. Jis itin mėgstamas dėl uždegimo slopinamųjų ir absorbuojamųjų savybių. Žaliojo molio sudėtyje yra gausybė natūralių naudingų medžiagų: kalcio, magnio, silicio, mangano, seleno. Molis gerina riebalinių liaukų veiklą, sutraukia poras, skatina odos regeneraciją. Ši rūšis yra intensyvaus poveikio, nes skatina kraujotaką, todėl atjaunina odą, grąžina jai stangrumą, elastingumą. Dėl minėto intensyvaus poveikio netinka labai jautriai odai.


Baltasis molis

Tai pats švelniausias iš visų kosmetikoje naudojamų molių, todėl tinka net jautriai odai. Baltasis molis labai švelniai stimuliuoja kraujo apytaką į odos ląsteles, todėl oda natūraliai atjaunėja. Labai tinka sausą odą turintiems žmonėms, nes neturi savybės absorbuoti riebalus. Šis molis slopina odos uždegimus, šviesina pigmentines dėmeles, saugo nuo vėlesnio jų susidarymo, grąžina sveiką spindesį. Taip pat tinka plaukų stiprinimui.


Gasulo molis

Šis molis prabangiausias, itin kokybiškas, dažniausiai naudojamas Spa procedūroms. Gasulo molis ypač vertinamas dėl savo universalumo, nes jis idealiai tinka ne tik kaukėms, bet ir kaip natūralus veido ir net plaukų prausiklis, šampūnas, plaukų kondicionierius ar viso kūno odos priežiūros priemonė. Gasulo molyje yra gausu odai taip reikalingo silicio, magnio, kalcio, natrio. Jis drėkiną odą ir plaukus, pašalina nešvarumus, išvalo ir skaistina odą, gerina jos elastingumą, pašalina riebalų perteklių ir negyvas ląsteles.


Rožinis molis

Rožinio molio sudėtyje gausu naudingųjų medžiagų, mineralų oksidų, kurie suteikia sveiką, skaisčią spalvą pavargusiai odai, mažina paraudimus. Rožinis molis veikia švelniai, todėl tinka visų tipų odai. Valo, detoksikuoja ir atgaivina odą, geba pašalinti negyvas ląsteles, atstato odos pH.  Šis molis mažina spuogelius ir kitus odos sudirgimus, gerina kraujo cirkuliaciją. Rožinio molio kaukės sušvelnins ir atjaunins odą, pagerins būklę po nudegimų saulėje.

Raudonas molis

Tinka sausai, jautriai, su išsiplėtusiais kapiliarais, brandžiai ir į alerginius bėrimus linkusiai odai. Raudonasis molis detoksikuoja, skaistina pavargusią odą. Kaukės gerai išvalo inkštirus ir spuogus, absorbuoja toksinus ir nešvarumus, padeda nuvalyti viršutinius apmirusius odos sluoksnius ir sužadina kraujotaką. Raudonasis molis gaivina, ramina jautrią odą ir sutraukia poras. Po molio kaukės oda tampa švelni ir skaisti.


Mėlynas molis

Mėlynasis molis pasižymi odą detoksikuojančiomis, valančiomis, regeneruojančiomis, atgaivinančiomis savybėmis. Mėlynojo molio sudėtyje gausu silicio, fosforo, geležies, azoto, kurie suteikia sveiką, skaisčią spalvą pavargusiai odai. Molis rekomenduojamas normaliai, riebiai, mišriai odai. Galima naudoti burnos skalavimo priemonių, dekoratyvinės kosmetikos gamyboje. Tinka kovoje su plaukų slinkimu, geras pagalbininkas kare su celiulitu.


Geltonas molis

Ši molio rūšis sudėtyje turi chromo, silicio, mangano, geležies. Geltonas molis išsaugo ląstelėse drėgmę, sulėtina senėjimo procesus. Jeigu oda greitai pavargsta ir akivaizdžiai vysta, galima drąsiai naudoti geltono molio kaukes.

veido kauke


Pagrindinės taisyklės, kurias reikia žinoti prieš darant molio kaukes


Venkite metalinių indų, dėl galimų nepageidaujamų molio reakcijų. Kaukę maišykite plastikiniame, stikliniame ar keraminiame inde. Tas pats galioja ir maišymo įrankiams.

Tobuliausia kaukės konsistencija yra ta, kuri primena grietinę. Mišinys neturi varvėti, taip pat nebūti per tirštas, nes tiesiog per greitai džius.

Užsidėjus molio kaukę rekomenduojama prigulti. Priežastis? Molio masė yra sunki ir šiek tiek tempia veidą žemyn.

Jei turite sausą odą, ilgai nelaikykite kaukės (užteks 5 minučių), taip pat praturtinkite ją lašeliu aliejaus. Riebios odos savininkėms reiktų pasimėgauti 15-20 min.

Niekada neleiskite molio kaukei išdžiūti. Nuolatos drėkinkite veidą vandeniu ar hidrolatu (patogiausia po ranka turėti buteliuką su purkštuku). Molis turi savybę traukti drėgmę, todėl jei leisite kaukei sudžiūti, jis ims traukti vandenį iš odos ir taip sukels dehidrataciją.


Natūralių molio kaukių receptai


Kaukė išvalys sausesnę, bet linkusią spuoguotis veido odą, turi dezinfekuojamųjų savybių.


Valanti odą.


Sausai odai.


Kaukė kenčiantiems nuo spuogų ir inkštirų, taip pat elastingumo trūkumo.


Stimuliuojanti kaukė.


Skirta riebiai odai.


Kovai su akne.



Visas molio rūšis, aliejus bei eterinius aliejus galite keisti pasirinkdami šių savybes pagal esamą problemą bei odos tipą. Svarbiausia, laikykitės bendrų, aukščiau surašytų molio kaukių ruošimo taisyklių bei rekomendacijų ir procedūros jus tikrai džiugins bei duos pageidaujamą rezultatą.



molio kauke