Vienas vertingiausių augalinių aliejų - šaltalankių

Šaltalankių aliejus – unikalus savo sudėtimi ir laikomas vienu vertingiausių augalinių aliejų. Aliejaus sudėtyje yra apie 70% palmitinės ir palmitoleinės rūgšties, todėl šaltalankių aliejus turi antimikrobinių savybių bei didina odos laidumą (medžiagų pasisavinimą). Šaltalankių aliejus, kaip joks kitas aliejus, turi itin didelį kiekį vitamino E – 1430 mg/kg, is jo tokoferolio net 1130 mg/kg. Be to, jo oranžinė spalva parodo aukštą karotinoidų kiekį.

Šaltalankių aliejus dėl antimikrobinių savybių rekomenduojamas užterštai, linkusiai į aknę odai. Šaltankių aliejaus tyrimai parodė, kad šio aliejaus naudojimas stimuliuoja melanino gamybą. Šaltalankių aliejus savo sudėtimi toks pats vertingas, kaip augaliniai sviestai, tik jo konsistencija skysta ir geresnis jo pasisavinimas.

In vivo laboratoriniais tyrimais nustatytas šaltalankių aliejaus antiuždegiminis, antioksidacinis ir regeneruojantis poveikis odai, taip pat nustatyta, kad aliejaus naudojimas pagreitina žaizdelių gijimą.

Dėl savo intensyvios oranžinės spalvos aliejus nenaudojamas grynas, maišomas su kitais augaliniais aliejais santykiu 2:8. Be to, naudojamas mišiniuose, šaltalankių aliejus pagerina kitų skvarbumą ir jų pasisavinimą odoje.

Deja, laboratorijoje nebuvo patvirtinta šaltalankių aliejaus apsauga nuo UV spindulių. Tačiau karotinoidai skatina natūralią melanino gamybą, todėl didina natūralų odos atsparumą saulės spinduliams, gražina ir lygina įdegį, suteikia odai sveiką išvaizdą.