Kvapni namų švara su eteriniais aliejais

Pirmiausia, kas pasitinka mus peržengus namų slenkstį – namų kvapas. Namų kvapas sukuria gerokai stipresnį pirmąjį įspūdį nei sienų spalva ar baldai. Vos keli eterinio aliejaus lašeliai pasitinkant laukiamus svečius(o gal buto pirkėjus?), gali sukurti jaukumo ir atpalaiduojančios atmosferos įspūdį. Susikurkite levandų ar citrusinių vaisių oro gaiviklį, juo apipurkškite koridoriaus kilimėlius bei baldus, taip sukursite malonų jaukių namų aromatą.

Namų švara gali kvepėti maloniai ir natūraliai.  Jums reikės vos keleto buteliukų natūralių eterinių aliejų bei namuose turimų medžiagų – sodos, acto, distiliuoto vandens, etanolio (tiktų ir stipri degtinė), kastilijos muiloaugalinio aliejaus (migdolų, vynuogių kauliukų).

Kokius eterinius aliejus rinktis namų švarai?

Eteriniai aliejai valo patalpų orą, o ne maskuoja blogus kvapus, kuo pasižymi sintetiniai valikliai ir kvapikliai. Kepant, verdant į aplinką išsiskiria molekulės, kurios pasižymi ne visada maloniu kvapu, o kartais net ir žalingu poveikiu sveikatai. Patalpoje garinami arbatmedžio, citrinžolių, pušų ar kiti eteriniai aliejai neutralizuoja šias molekules ir palieka gaivų patalpos kvapą.

Levandų eterinis aliejus – puikus pasirinkimas, nes ne tik valo, gaivina patalpų kvapą, bet ir veikia raminamai, kvepia pavasariu. Be to, levandų eterinis aliejus turi antiseptinių, antimikrobinių, anti alerginių savybių.

Citrinų eterinis aliejus – galingiausias natūralus valiklis, baliklis, kuris naikina nemalonius kvapus, išvalo riebalus, neutralizuoja grybelius, pelėsius, turi antiseptinių, dezinfekuojančių savybių. Lašeliu citrinų eterinio aliejaus išvalykite šaldytuvą, kad panaikintumėte nemalonius kvapus.

Pipirmėčių eterinis aliejus – vėsinantis, gaivinantis, dezodoruojantis, dezinfekuojantis. Naudokite jį oro gaivikliuose, pasigaminkite dezinfekuojantį purškalą.

Citrinžolių eterinio aliejus kvapas labiausiai asocijuojasi su švara ir gaiva. Įlašinę jo 4 lašus į vandenį plaudami grindis ne tik paskleisite švaros aromatą, bet ir dezinfekuosite paviršius.

Arbatmedžių eterinis aliejus – bene plačiausiai pritaikomas antiseptinis, antibakterinis, antigrybelinis eterinis aliejus, kuris padės išvalyti ir dezinfekuoti kriauklę, WC ir kitas labiau užterštas namų vietas.

Ką vertėtų žinoti apie kvapnių valiklių maišymą namuose?

Prieš pradedant gamintis valiklius namams, pasiruoškite 150 ml. ar didesnės talpos buteliukų su purkštukais. Tam puikiai tiks buteliukai nuo anksčiau sunaudotų buitinės chemijos priemonių. Svarbu, kad prieš gaminant užklijuotumėte užrašą, kokia tai priemonė bei jos sudėtines dalis. Iš patirties galiu pasakyti, kad vėliau tikrai neprisiminsite, kurią priemonę į kurį buteliuką įpylėte.

Kadangi eteriniai aliejai netirpsta vandenyje, todėl valikliuose rekomenduojame naudoti etanolį arba stipresnės koncentracijos degtinę, kuri ištirpins eterinius aliejus.

Receptuose skysčius matuojame mililitrais, o eterinius aliejus – lašais. Jei neturite, kaip pamatuoti, pasitelkite namuose naudojamus įrankius: arbatinis šaukštelis atitinka 5 ml., valgomasis šaukštas 15 ml.

Namų švarai galite naudoti ir grynus eterinius aliejus – lašinkite 1-2 lašelius ant drėgnos šluostės ir nuvalykite, dezinfekuokite jais paviršius. 

Universalus Citrusinis namų valiklis

50 ml acto

100 ml vandens

10 lašų citrinų eterinio aliejaus

5 ml etanolio (arba stiprios degtinės)

Pasiruoškite 150 ml talpos buteliuką su purkštuku. Įpilkite arbatinį šaukštelį degtinės. Kadangi eteriniai aliejai vandenyje netirpsta, tad juos pirmiausia ištirpinkite degtinėje: sulašinkite/ištirtpinkite citrinų eterinį aliejų, tada supiklite actą ir vandenį. Viską gerai suplakite ir naudokite kietųjų paviršių valymui.

 

Kvapnus stiklų valiklis

100 ml etanolio (arba stiprios degtinės)

5 lašai pipirmėčių eterinio aliejaus

5 lašai arbatmedžio eterinio aliejaus

100 ml vandens

50 ml acto

Pasiruoškite 150 ml talpos buteliuką su purkštuku. Įpilkite 7 valgomuosius šaukštus etanolio arba degtinės. Kadangi eteriniai aliejai vandenyje netirpsta, tad juos pirmiausia ištirpinkite degtinėje: sulašinkite/ištirtpinkite citrinų eterinį aliejų, tada supiklite actą ir vandenį. Viską gerai suplakite ir naudokite stiklų valymui.

 

Antibakterinis vonios kambario valiklis

100 g sodos

8 lašai citrinų eterinio aliejaus

8 lašai arbatmedžio eterinio aliejaus

Po ranka turėkite Universalaus citrusinio namų valiklio arba valgomojo acto.

 

Į sodą sulašinkite eterinius aliejus, išmaišykite, kol eteriniai aliejai tolygiai pasiskirstys. Laikykite indelyje sandariai uždarytą.

Užberkite sodos valiklio ant valomų paviršių, užpurkškite universalaus citrusinio namų valiklio (arba valgomojo acto), leiskite sodai suputoti ir palikite 1 min. Tada nuvalykite drėgna šluoste, nuplaukite vandeniu.

Virtuvės valiklis

50 ml acto

50 ml vandens

25 ml (2 valgomieji šaukštai) kastilijos muilo

5 lašai citrinų eterinio aliejaus

 

Eterinius aliejus ištiprinkite kastilijos muile, supilkite actą. Tai puikus virtuvės valiklis, kuris padės švariai ir kvapniai nuvalyti riebalus nuo viryklės, orkaitės, kitų virtuvės paviršių.

 

Universalios valymo servetėlės

Jums reikės:

Plataus stiklainio

1 arbatinio šaukštelio kastilijos muilo

100 ml acto

5 lašų arbatmedžio eterinio aliejaus

2 lašų citrinžolės eterinio aliejaus

Popierinio rankšluosčio rulono

Stiklainyje sumaišykite visus ingredientus, tada pripildykite popierinio rankšluosčio servetėlėmis. Uždenkite indą. Prieš naudojimą suplakite. Drėgnas servetėles naudokite visiems paviršiams valyti ir dezinfekuoti.

Patalynės ir baldų kvapiklis

100 ml vandens

50 ml (3 valgomieji šaukštai) etanolio arba degtinės

8 lašai levandų eterinio aliejaus

6 lašai pipirmėčių eterinio aliejaus

Ištirpinkite eterinius aliejus etanolyje, supilkite vandenį. Viską gerai išplakite. Purkškite ant patalynės, kilimų, minkštų baldų, kad suteiktumėte gaivų kvapą.

Lengvi receptai, kurie, net neabejoju, jog palengvins namų ruošą, papildys namus gaiva ir gera nuotaika. O galbūt tai gali tapti nauja šeimos tradicija: kurti savo priemones, o vėliau visiems išsirinkus savo mėgiamiausią ir prisidėti prie tvarkos palaikymo?