Kvapų terapija - nosies ir smegenų treniruotė

Klinikiniais tyrimais ir uoslės testais nustatyta, kad su žmogaus amžiumi gebėjimas užuosti kvapus stiprėja, o pasiekęs piką, apie 40-uosius gyvenimo metus, ima silpti. Tai iš esmės lemia neurologiniai smegenų pokyčiai, įtakoti žmogaus amžiaus.

Kvapo pojūtį mums suteikia smegenys, gavusios signalą iš olfaktorinio epitelio, kuriame kvapo molekulė susijungė su kvapų neuronais. Tad kvapų pojūtis – smegenų refleksas. Kvapų pojūtis gali būti svarbus detektorius, nustatant mūsų smegenų sistemos efektyvumą ar neurologinius pakitimus. Gebėjimas uosti silpsta ar net dingsta dėl Parkinsono ligos ar kitokių neurologinių sutrikimų.

Mokslininkai teigia, kad nuolat stimuliuojant olfaktorinį nervą (treniruojant nosį kvapais), stiprinamos neuroninės jungtys smegenyse, kurių pagalba smegenys lengviau priima, apdoroja bei įsimena informaciją.

Tad ne vien eilėraščių mokymasis mintinai gerina atmintį bei atitolina neurologines ligas, to galite pasiekti nuolat uostydami eterinius aliejus. Pasaulyje imta praktikuoti kvapų terapija (angl. smell training), kuri ne tik padeda atstatyti kvapų pojūčius žmonėms, dėl įvairių priežasčių praradusiems uoslę, bet ir stimuliuojanti, gerinanti smegenų darbą bei atmintį.

Kvapų terapija – tai kasdienė veikla. Kur bebūtumėte po ranka turėkite bent 4 skirtingus eterinius aliejus. Galite pradėti nuo šių rekomenduojamų kvapų terapijoje eterinių aliejų: rožių, citrinų, gvazdikėlių, eukaliptų. Tačiau gali tikti ir kiti jūsų mėgiami eteriniai aliejai. Įkvėpkite jų bent kelis kartus per dieną tiesiai iš buteliuko ir tą darykite reguliariai kasdien. Vėliau rinkitės kitus jūsų mėgstamus kvapus.

Stebėkite, kaip kvapai ne tik džiugina, bet ir gerina gyvenimo kokybę!

Parengė Jolanta Cinaitienė

Pagal Tisserand Institute mokymų medžiagą, 2020

https://static1.squarespace.com/static/5527a250e4b0c422d13e3227/t/5a0ec6fc8165f5db2ae22129/1510917886796/Newsround+Nov+Digi+Smell+Training.pdf