Širdies žolelė - rozmarinas

Širdies žolelė - rozmarinas

Aromaterapijoje rozmarinų aliejus laikomas vienu vertingiausių eterinių aliejų. Jis pasižymi daugeliu gydomųjų savybių. Aromatinės vonios su rozmarinų aliejumi – puiki jauninamoji ir atpalaiduojamoji priemonė, nes gerina odos būklę, skatina ląstelių atsinaujinimą, šlakų šalinimą iš organizmo bei malšina raumenų ir menstruacinius skausmus.

Rozmarinas (rosmarinus officinalis) natūraliai paplitęs Viduržemio jūros regione (Pietų Europa, Šiaurės Afrika, Balkanai, Turkija). Augalo lapuose gausu eterinių aliejų.Manoma, kad rozmarinas pirmą kartą buvo išaugintas Anglijoje dar XIV amžiuje. Jo atmintį stiprinančios savybės ateina net iš senovės Graikijos, kur studentai nešiodavo rozmarinų vainikus ir tikėdavo, kad tai jiems padės per egzaminus. Senovėje rozmarinas buvo deginamas norint išvalyti patalpų orą po segančių žmonių apsilankymo. Nuo seno rozmarinas žmonėms simbolizavo meilę, ištikimybę, draugystę ir ilgą laiką buvo naudojamas tiek gimimo, tiek laidotuvių ceremonijų metu.

Šis eterinis aliejus plačiai naudojamas esant peršalimui, viršutinių kvėpavimo takų ligoms gydyti. Rozmarinų eterinis aliejus turi antibakterinių, antiseptinių savybių, palengvina kvėpavimą, skatina atsikosėjimą. Taip pat valo orą epidemijų metu. Rozmarinų eterinį aliejų galima maišyti su eukalipto ar pipirmėčių eteriniais aliejais. Jis stiprina imuninę sistemą, padeda gydyti astmą, bronchitą, sinusitą, kokliušą, peršalimo ligas.

Rozmarinas – „širdies žolelė“, jis gerina kraujotaką, stiprina širdies raumenį. Eterinis rozmarinų aliejus tonizuoja venų sienelių raumenis, numalšina varikozinių venų uždegimą ir flebitą. Tačiau šio eterinio aliejaus nepatariama vartoti žmonėms, turintiems aukštą kraujo spaudimą.

Moterims rozmarinų eterinis aliejus rekomenduojamas esant skausmingoms menstruacijoms, sutrikus ciklui. Šis eterinis aliejus gerina atmintį, padeda susikaupti, efektyviai mažina protinį nuovargį. Malšina migrenos, galvos ir raumenų skausmus, padeda kovoti su egzema, dermatitu, odos pažeidimais, riebia oda. Šis aliejus stiprina plaukus, naudojamas nuo pleiskanų ir plaukų slinkimo, drėkina galvos odą. Nuolat naudojant plaukų priežiūros priemones su rozmarinų eteriniu aliejumi, teigiamai veikiamas plauko fulikulas, todėl plaukai auga sveikesni ir ilgesni.

Rozmarinų teigiamos savybės ir panaudojimo būdai:

  • Atpalaiduoja raumenis, mažina raumenų skausmus ir spazmus. Padeda kovojant su ateroskleroze, reumatu, varikoziniu venų išsiplėtimu (jai nėra mazgų ir uždegimo), sumažėjusiu kraujo spaudimu;
  • Plačiai naudojamas plaukų priežiūrai. Nuolat naudojant plaukų priežiūros priemones su rozmarinu, drėkinama galvos oda, sumažėja pleiskanų arba jos visiškai išnyksta, skatinamas plaukų augimas;
  • Mažina peršalimo simptomus, kosulį; padeda gydyti astmą, bronchitą, sinusitą, kokliušą, peršalimo ligas;
  • Rozmarinas gali būti ir dezinfekcinė priemonė, todėl juo praturtinami burnos skalavimo skysčiai, nes natūraliai panaikina blogą burnos kvapą;
  • Naudojamas kaip oro gaiviklis, neutralizuoja bakterijas;
  • Harvardo universiteto atliekama studija įrodė, kad rozmarinų aromatas padeda susikoncentruoti, įsiminti informaciją, todėl studentai, garinę rozmarinų eterinį aliejų, geriau išlaikė egzaminus, gavo geresnius testų vertinimus;
  • Padeda nugalėti stresą, isteriją, protinę įtampą, naudojamas esant atminties susilpnėjimui;
  • Rekomenduojamas esant skausmingoms menstruacijoms, ciklo sutrikimams, migrenai, galvos skausmams ir svaigimui, neuralgijai;
  • Padeda gydyti tulžies akmenligę, kolitą, vidurių užkietėjimą, gastroenteritą, normalizuoja virškinimo trakto veiklą, dujų kaupimąsi. Manoma, kad skatina tulžies akmenų tirpimą ir smėlio pasišalinimą, toksinų iš audinių pasišalinimą, sumažina skysčių susilaikymą organizme, padeda nuo celiulito.
  • Padeda esant frigidiškumui ir impotencijai.

Naudojimas:

  • Inhaliacijoms: 2-3 lašus rozmarinų eterinio aliejaus įlašinti į indą karšto vandens, apsigaubti rankšluosčiu ir 5-7 min. kuo giliau kvėpuoti. Būti užsimerkus.
  • Garinimui. Į ant žvakės šildomą vandenį įlašinti 2-3 lašelius eterinio aliejaus ir pagarinti patalpoje, kurioje yra sergantis žmogus. Tai palengvins kvėpavimą, dezinfekuos patalpas, padės greičiau pasveikti.
  • Kosmetikoje. Rozmarinų aliejus rekomenduojamas odos priežiūrai, stiprinant plaukus. Įlašinkite 4-5 lašelius į kūno ar plaukų priežiūros priemonę.

Rozmarinų eterinis aliejus nerekomenduojamas nėštumo laikotarpiu ir vaikams iki 6 metų bei žmonėms, sergantiems epilepsija, hipertonija.

Rozmarinų alchemija: rozmarinų eterinis aliejus gerai maišosi su pipirmėtės, bergamotės, levandų, baziliko, citrinų, eukalipto, kvapiųjų šalavijų eteriniais aliejais.