Meditacija - galimybė pažvelgti į save

Naujienlaiškių cikle #MEILĖSAU jau kalbėjome apie veido jogą, sporto svarbą kūnui bei mitybos ryšį su odos grožiu ir gera savijauta. Atėjus tokiam gražiam pavasariui, norisi nerti dar giliau į visapusišką tobulėjimą, įsiklausyti į savo mintis, norus. Šiek tiek nurimti ir pasimėgauti akimirkos grožiu.

Šiandien dalinamės dar vienu naudingu tekstu, kurį paruošė Jurgita Medonė. Tebūnie tai padrąsinimas išbandyti meditaciją (jeigu dar neteko), kvėpavimo pratimus ir paleisti nereikalingą įtampą bei stresą, slegiantį pečius.

Jurgita Medonė, sertifikuota jogos, kvėpavimo praktikų instruktorė, meditacijų, moterų stovyklų kūrėja. Jurgita padeda moterims turėti geresnį ryšį su savo kūnu, emocijomis ir mintimis.

Meditacijos pagalba galime pakeisti smegenų veikimo dažnį

Paprastai žmonės daugiausiai laiko praleidžia veikdami iš skirtingų diapazonų beta būsenos (nuo aktyvaus mąstymo režimo, kai dirbame, mokomės, esame susikaupę, iki nerimo būsenos). Būtent pastaroji būsena – nerimas, yra tai, iš ko dauguma nori išeiti: įsileisti į gyvenimą daugiau atsipalaidavimo ir vidinės ramybės.

Pastaruosius jausmus jaučiame, kai smegenų veikimo dažnis sulėtėja iki alfa, teta režimo.

Įdomu yra tai, kad kuo dažniau kasdienybėje smegenys veikia alfa, teta režimu, tuo tai tampa natūralesnė būsena. Endokrininė sistema natūraliai išsiskiria daugiau hormonų, atsakingų už laimės jausmą.

Plačiai ir suprantamai apie tai rašo neuromokslininkas Joe Dispenza savo knygose, kurios yra išverstos ir į lietuvių kalbą. Tikrai rekomenduoju paskaityti jo knygas „Jūs esate placebas", „Atsikratykite įpročio būti savimi".

Kodėl meditacija gali būti naudinga moterims siekiant visokeriopai geros savijautos?

Kai smegenys veikia mano jau minėtu beta diapazonu, organizmas priverstas būti išlikimo režime. Ką tai reiškia? Endokrininė sistema išskiria daugiau streso hormonų: kortizolio, adrenalino, noradrenalino.

Paprastai tariant, tai būsena, panaši į jausmus, kurie kiltų, jei sutiktume agresyviai nusiteikusį lokį ar liūtą. Organizmas visus resursus sutelktų į galimybę išgyventi: bėgti, sustingti ar kovoti.

Nors savo kasdienybėje nei lokių, nei liūtų nesutinkame, dauguma žmonių patiria labai panašias būsenas, susidurdami su stresu.

Tokioje būsenoje sekinamas visas kūnas. Čia nėra resursų džiaugsmui, atsipalaidavimui, kūrybai, plėtrai.

Taigi, kuo dažniau patiriame alfa, teta būsenas, tuo labiau regeneruojasi ne tik fizinis kūnas, o būtent tokiose būsenose gimsta naujos idėjos, jaučiamės prisipildžiusios, gyvybingos, džiaugsmingos. Paprastai tariant, jaučiamės savo vietoje visose gyvenimo srityse.

Pirmoji pažintis su meditacija

Pradedantiesiems rekomenduoju susirasti patinkantį meditacijų vedėją. Galima praktikuoti ir vieniems, tačiau tai bus ilgesnis kelias. Juk kai suskausta dantį, nebandome jo taisyti patys.

Atvirai pasakysiu: pirmą kartą atsisėdęs medituoti žmogus gali nusivilti, jei per pirmus kartus taip ir nesupras, kokia ta meditacinė būsena, apie kurios naudą pastaruoju metu kalbama vis dažniau. Patyręs vedėjas ne tik pasidalins meditaciniais įrankiais, o ir paaiškins, kaip greičiau pasiekti norimų rezultatų, nukreips, kai kils klausimų, neaiškumų.

Daugeliui pradedančiųjų labai tinka judesio meditacijos. Tai meditacijos per judesį, šokį. Tam puikiai tinka ekstatiniai, intuityvūs šokiai. Jeigu norisi praktikuoti namie – pasileisk patinkančią muziką ir šok. Jei šią praktiką paversi nuoseklia, pastebėsi, kaip palengva keičiasi Tavo būsena.

Kvėpavimas. Kaip tai susiję su gera savijauta?

Reguliuojant kvėpavimo ritmą mes tiesiogiai galime kontroliuoti smegenų veikimo dažnį, endokrininės sistemos išskiriamus hormonus ir neuromediatorius, širdies ir kitų organų veiklą.

Pasidalinsiu kvėpavimo pratimu, kurį galima naudoti kaip meditacinį įrankį:

  1. Skirk sau netrukdomo laiko ir erdvės
  2. Atsisėsk patogiai tiesiu stuburu
  3. Užmerk akis (kai akys užmerktos, dėmesys nukreiptas į vidų, o ne į išorę)
  4. Įkvėpk per nosį per 4 sekundes, iškvėpk per nosį per dvigubai ilgesnį laiką – per 8 sekundes.

Orientacinis pratimo atlikimo laikas – apie 15 min. Pradedantiesiems nerekomenduoju ilgesnio laiko – pratinkitės palengva. Tegul meditacija būna ne kankinimo įrankiu, o maloniu laiku su savimi. Malonumas medituoti atrandamas palengva.

Toks kvėpavimo ritmas suaktyvina parasimpatinę nervų sistemą – skatina atsipalaidavimą, regeneraciją, nusiraminimą.

Norėtum skirti sau daugiau laiko, dėmesio?

Nuoširdžiai rekomenduoju moterų ratus. Tai gali būti kelių valandų trukmės savęs pažinimo renginiai moterims ar savaitgalio stovyklos. Pirmą kartą į tokius renginius atvykusios moterys be galo maloniai nustemba savo atradimais.

Tokie renginiai skirti ne tik atsipalaiduoti, o ir giliam savęs pažinimui. Vienos įsikrauna motyvacija, įkvėpimu; kitos verslo planus susidėlioja, atranda sau reikalingus atsakymus.

Žinau, kad nemažai moterų tiesiog nedrįsta ateiti pirmą kartą, nes Lietuvoje moterų ratai dar nėra labai įprasta – gali atrodyti mistiškai. Bet iš tiesų jokios mistikos bent mano vedamuose moterų ratuose nėra. Vesdama juos pasitelkiu įvairius savęs pažinimo įrankius, pvz., judesio, šokio dirbtuves, kvėpavimo pratimus, emocijų paleidimo įrankius. Per 10 metų sukaupiau išties didelį savęs pažinimo įrankių arsenalą, kuriuo nuolat dalinuosi su daug moterų.

Taigi, rekomenduoju moterims eiti pas tas vedles, kurios rezonuoja, ir leistis į malonią savęs pažinimo kelionę.

,,Augti su lengvumu''

,,Augti su lengvumu'' savo online kursuose, įkvepiančiuose renginiuose ir moterų bendrystėje kviečia Jurgita. Jos praktikose Tu gali augti švytėdama. Daugiau informacijos apie Jurgitos organizuojamus renginius gali rasti jos Facebook bei Instagram paskyrose arba internetiniame puslapyje https://jurgitamedone.lt/

Stresas bei nerimas yra dažni ne tik odos, bet ir kitų organizmo problemų sukelėjai. Tam, kad palaikytume gerą psichologinę sveikatą, reikėtų atkreipti dėmesį, kur iššvaistome savo energiją, kokioje būsenoje praleidžiame daug laiko.

Jeigu tai įtampa, baimė, nerimas, meditacija yra puikus būdas sugrįžti į save, nurimti ir atpalaiduoti tiek kūną, tiek mintis.

Naujas ciklo laiškas apie hormonus Tave pasieks jau kitą savaitę. Gražaus ir saulėto savaitgalio!