Konferencijos „Kvepalų keliu“ akimirkos

Šeštadienio popietę Kaune į antrąją botaninės parfumerijos konferenciją „Kvepalų keliu“ rinkosi kvapomanai, parfumeriai ir kvapų mylėtojai. Lietuvos švietimo istorijos muziejuje paskaitą apie kvepalus nuo Renesanso iki šių laikų skaitė parfumerijos ir kvepalų kultūros tyrinėtoja, „Paskui nosį“ tinklaraščio autorė, Kvepalų dienos organizatorė Eglė Bertašienė. O parfumeriai Aistis Mickevičius FUMparFUM įkūrėjas ir „nosis“, Jolanta Cinaitienė, BIOCOS įkūrėja, ir Giedrė Juozapavičienė diskutavo apie botaninės ir sintetinės parfumerijos santykį, šiuolaikinės parfumerijos madas bei kvepalų estetiką.

Iki XIX a vidurio, kol nebuvo atrastos sintetinės kvepalų molekulės, visa parfumerija buvo natūrali. Tad Eglė Bertašienė pasakojo apie prancūziškuose traktatuose atrastas Renesanso, Baroko epochų kvepalų formules, kvepalų sudėtis, to meto kvepinimosi kultūrą ir tradicijas. Konferencijos dalyviai turėjo unikalią galimybę užuosti atkurtus istorinius kvepalus, kvapiąsias druskas, kurios, tikėtina, buvo naudojamos iki sintetinių kvepalų atsiradimo.

Parfumeriai pripažįsta, kad botaninė parfumerija yra klasika ir šiuolaikinės parfumerijos ištakos. Iš tiesų, botaninė parfumerija gyvuoja jau tūkstančius metų, tačiau ilgą laiką kvepalai buvo aukštuomenės privilegija. Vos prieš šimtmetį žmonija susižavėjo sintetinėmis molekulėmis, kurios galėjo patenkinti bene kiekvieno žmogaus poreikį turėti kvepalus, todėl botaninė parfumerija buvo primiršta. Šiuo metu botaninė parfumerija atgimsta visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje. A. Mickevičius, dirbantis su sintetinėmis ir natūraliomis medžiagomis, spėja, kad šiuolaikinės parfumerijos ateitis priklausys integruotai parfumerijai, kuri sujungs pažangiai sukurtas naujas molekules su natūraliomis medžiagomis.

Po konferencijos parfumerė Jolanta Cinaitienė sakė pastebinti vis didesnį visuomenės susidomėjimą natūraliais kvepalais. „Žmonės įsitikino, kad kvepalai jungiasi su odos chemija, tad dalis žmonių kvepinasi ne tam, kad atspindėtų mados tendencijas, bet tam, kad gerai su kvepalais jaustųsi. Kvepalai ne visada turi būti stiliaus dalis, bet būtinai turi kelti teigiamas emocijas. Kai tokių kvepalų neatranda parduotuvių lentynose, ieško parfumerių, kas galėtų sukurti individualius, atliepiančius žmogaus asmenybę kvepalus.“

Konferencijos metu buvo atidaryta paroda „Kvepiantys paveikslai“, kurioje eksponuojama net 15 botaninių kvepalų, sukurtų pagal paveikslus. Daugelis botaninės parfumerijos ir natūralių kvepalų kūrėjų dirba individualiai, tad jų darbų nėra parduotuvių lentynose. BIOCOS įkūrėja, parfumerė Jolanta Cinaitienė džiaugiasi: „Tokia paroda - tai unikali galimybė susipažinti su lietuvių kuriama botanine parfumerija, pajusti prabangius natūralių kvepalų aromatus, kurių jau nebesutiksite tradiciniuose kvepaluose – vanilę, rožę, santalą...“.

Nors konferencija „Kvepalų keliu“ jau baigėsi, bet botaninių kvepalų paroda tęsiasi ir ją galima aplankyti Kaune, Švietimo istorijos muziejuje iki birželio 14 d. O birželio 16 d. paroda “Kvepiantys paveikslai” vienai nakčiai (!) sugrįš į Vilnių ir dalyvaus Kultūros nakties programoje.