Kuo skiriasi Ylang Extra, I, II, III ir Complete eteriniai aliejai?

Saldus ir gėliškas Ylang Ylang aromatas yra jau pakerėjęs ne vieną. Lietuviškai vadinamų kvapiųjų kanangų eterinis aliejus yra itin mėgstamas dėl savo raminančių, afrodiziakinių ir odą puoselėjančių savybių.

Kvapioji kananga (lot. Cananga odorata) – anoninių šeimos medžių rūšis, kilusi iš Pietryčių Azijos, Okeanijos. Šis medis dabar auginamas daugelyje tropinių kraštų. Parfumerijoje ir aromaterapijoje yra naudojami geltonos spalvos žiedai. Kvapios gelsvos gėlės yra nuskinamos anksti ryte ir apdorojamos nedelsiant, kad išgautų geriausią aliejų. Pagrindiniai kanangos aliejaus cheminiai elementai yra linaloolas, metilo benzoatas, benzilo acetatas ir kt.

Ylang Ylang eterinis aliejus būna kelių rūšių Extra, I, II, III arba Complete. Jos skiriasi dėl distiliavimo proceso.

Kai prasideda eterinio aliejaus distiliavimas garais, per pirmąją arba dvi valandas yra išgaunamas aliejus vadinamas Ylang Ylang Extra, kuris yra laikomas geriausiu parfumerijai ir aromaterapijai. Jis turi geriausias distiliacijos proceso natas ir yra aukščiausios kokybės. Jis yra atskiriamas ir po to yra vykdomas tolimesnis distiliacijos procesas.

Per kelias ateinančias valandas pagal nustatytus laiko intervalus išdistiliuojami I, II ir III frakcijų aliejai, kurie yra lengvesni. Pavyzdžiui, po 3-4, po 6-7 ir po 10 val. Vėliau ekstrahuojama, kol po 12-18 valandų išgaunamas visas aliejus - Complete. Šis pilnas (Complete) aliejus gali būti visas eterinis išgautas distiliacijos metu, bet dažniausiais tai visų 4 frakcijų mišinys. Jis atstovauja visą spektrą aromatinių molekulių išgautų per distiliaciją.

Kai aromatiniai augaliniai produktai yra distiliuojami garais, aromatinės molekulės, esančios eteriniame aliejuje, kurios yra mažiausios išekstrahuojamos pirmiausiai. Vėliau per visą distiliavimo procesą atsiranda didesnės ir sunkesnės aromatinės molekulės.

Parfumerijoje labiausiai naudojama Ylang Ylang Extra dėl savo unikalaus aukščiausios kokybės aromato, ir sudėtingesnių natų.

Ylang Ylang II kvepia labai nuostabiai, bet geriausiai naudojamas gaminant muilus, šampūnus ar žvakes.

Ylang-Ylang III, yra aromatinių natų lygis, kuomet yra mažiau gėliškų ir labiau vyriškų aromatų, panašių į burboną.

Ylang Ylang eterinio aliejaus pagrindinės savybės:

  • Mažina kraujo spaudimą.
  • Padidina libido, turi afrodiziakinį poveikį, skaqtina romantiškus jausmus.
  • Kovoja su depresija.
  • Ramina, atpalaiduoja.
  • Stiprina nervų sistemą.
  • Padeda išlaikyti sveiką odą.
  • Apsaugo žaizdas nuo infekcijų ir pagreitina gijimo procesą.
  • Sumažina galvos odos seborėją ir pleiskanojimą.
  • Tinka naudoti menopauzės metu.
  • Subalansuoja hormono veiklą, mažina PMS simptomus.
  • Parfumerinė nata: vidurinė.

 

Alchemija: apelsinų, citrinų, sandalmedžio, jazminų, nerolio, bergamočių, rožių, svaigiųjų citrinžolių (citronela), greipfrutų, levandų, pačulės ir raudonmedžio eteriniai aliejai.