Paroda „Istorijos kvapai: nuo Kleopatros iki Napoleono“

BIOCOS parfumerė, kvapų kūrybos vadovė, Jolanta Cinaitienė apibendrino ilgamečius botaninės parfumerijos tyrinėjimus ir atkūrė istorinius kvepalus, kuriais kvėpinosi iškiliausios asmenybės – Egipto faraonė Kleopatra, Prancūzijos karalius Liudvikas XIV, karalienė Marija Antuanetė, taip pat vienintelė lietuvių kilmės Lietuvos ir Lenkijos karalienė Barbora Radvilaitė.  Lietuvos švietimo muziejuje eksponuojamoje 4D parodoje „Istorijos kvapai: nuo Kleopatros iki Napoleono“ galite susipažinti net su 8 istorinių asmenybių kvepalais, taip pat parfumerijos istorija nuo seniausių laikų iki pat XIX a., kai atsirado sintetinės molekulės.

Manoma, kad parfumerijos ištakos slypi Senovės Egipte. Kvepalų pavadinimas (agliškai „perfume“) yra kilęs iš lotyniško - „per fumum“ „per dūmus“. Seniausi pasaulio kvepalai buvo gaminami jau prieš 4000 metų smilkalų pavidalu (vadinami kyphi) iš dervų, prieskonių, džiovintų žolelių, vyno, medaus ir kt. Šiais kvepalais-smilkalais buvo smilkomi plaukai ir drabužiai, kurie ilgam įsigerdavo dūmų kvapo.

Kol Europa išgyveno tamsiuosius Viduramžius, Persijos civilizacija ir arabų kultūros šalys mėgavosi filosofijos, literatūros, mokslo, medicinos Aukso amžiumi. Bene žinomiausias persų kilmės gydytojas Avicena (Ibn Sina), ne tik užrašė Medicinos kanonus, kuriais medicina naudojosi net iki XVII a., bet ir ištobulino eterinių aliejų distiliavimą. XI a. Persijoje plačiausiai naudotas rožių vanduo. O distiliavimas variniais alembikais naudojamas iki šių laikų. Be eterinių aliejų botaninė parfumerija buvo neįsivaizduojama iki pat XX a., kai jų vietą užėmė sintetinės aromatinės molekulės.

Manoma, kad alembikai į Europą atkeliavo XIV a. Legenda byloja, kad 1380 m. Vengrijos karalienei vienuolis padovanojęs kvapaus skysčio. Septyniasdešimtmetė valdovė nuolat skundėsi bloga sveikata, bet vos tik paragavusi šio skysčio nuoviro (tuo metu kvepalais ne tik kvepinosi, bet ir vartojo kaip vaistus - į vidų), ji tuojau atgavo jėgas. Karalienė atrodė taip pajaunėjusi, kad Lenkijos karalius nedelsdamas paprašė jos rankos. Istorijos šaltiniai tokios karalienės nemini, tad ši istorija labiau legenda nei tikrovė. Bet Vengrijos karalienės vanduo – iš tiesų egzistavo ir pasižymėjo tuo, kad tai pirmieji kvepalai Europoje, pagaminti su alkoholiu!

 

Kvepalų formulės visais laikais buvo laikomos paslaptyje, tad nebuvo lengva atrasti istorinių kvepalų aprašus ir ingredientus. Apie Lietuvos parfumeriją žinių ypač mažai, tad parfumerė Jolanta Cinaitienė pasirinko atkurti karalienės Barboros Radvilaitės kvepalus, apie kuriuos buvo galima atrasti patikimos informacijos Krokuvos archyvuose. Tikriausiai smalsu, kuo kvėpinosi iškiliausia Lietuvos didikė, Lietuvos ir Lenkijos karalienė? Barbora Radvilaitė nebuvo tipiška Renesanso moteris. Kai tuo metu Europoje praustis nebuvo madinga, Barbora prausdavosi pašildyto vandens kubile ilgai ir dažnai. Šį įprotį iš mylimosios perėmė ir Žygimantas Augustas. Istoriniuose šaltiniuose aptiktame paveiksle matyti, kad prie Barboros Radvilaitės diržo kabo pomanderis (apvalus sidabrinis papuošalas su skylutėmis, į kurį buvo patalpinami sausi kvepalai, kurie nuo judesio linguodavo ir skleisdavo aromatą).

Kvepalai, pasakoja ne tik asmenybės, bet ir laikmečio, žmonijos, kultūros ir estetikos raidos istorijas. Kad tai atskleisti, parfumerė pasitelkė Baroko epochos Liudviko XIV ir Mumtaz Mahal imperatoriaus žmonos, kuriai pastatytas Tadž Mahalis, kvepalų palyginimą. Tuo metu, kai visa Europa nesiprausė ir vengė vandens, o kvepalai turėjo maskuoti natūralų kūno kvapą, arabijos kultūros kraštuose klestėjo kvapų ir švaros kultas. Tai ypač jaučiama šių dviejų asmenybių kvepaluose.

Garsiausių istorijos asmenybių kvepalai atkurti tik natūraliomis, botaninėmis ir gyvūninės kilmės medžiagomis, daugelis jų – archajiškos ir modernioje parfumerijoje nebenaudojamos.

Po parodos gimė subtili istorinių kvepalų rinkinys – kolekcija, kurioje rasite 5 istorinių asmenybių kvepalus mini flakonuose.

Rinkinį sudaro: 

  • XIV a. Vengrijos karalienės vanduo 2,5ml
  • XVI a. Barboros Radvilaitės kvepalai 2,5ml
  • XVII a. Liudviko XIV kvepalai 2,5ml
  • XVIII a. Marijos Antuanetės kvepalai 2,5ml
  • XIX a. Nepoleono Bonaparto kvepalai 2,5ml

Dėl griežtų IFRA reikalavimų, šie kvepalai nėra kosmetikos gaminiai, todėl neskirti sąlyčiui su oda! Juos galite tyrinėti nuo bloterio, jais žavėtis arba stengtis perprasti to laikotarpio gyventojų kultūrą, mintimis keliauti per epochas. Šiais kvepalais taip pat galite kvėpinti tekstilės gaminius (drabužius, pagalvėles).

Paroda veiks iki 2024 m. spalio 26 d. Parodą kviečiame aplankyti Lietuvos švietimo muziejuje, Vytauto pr. 52, Kaunas.

Reportažai ir pranešimai spaudoje: