Kaip gintis nuo virusų su aromaterapija?

Kaip gintis nuo virusų su aromaterapija? 

Gamta, dovanodama mums eterinius aliejus, sukūrė galimybę natūraliai gintis nuo virusų ir bakterijų. Tinkamai parinkti eteriniai aliejai gali padėti įveikti virusus ar netikėtai užklupusį peršalimą. Eteriniai aliejai lengvai suardo virusų apvalkalėlį, dėl ko virusas žūsta. Be to, eterinis aliejus turi savybę prasiskverbti per lastelės membraną ir veikti mikroorganizmų medžiagų apykaitą. Todėl šie maži lašeliai tokie galingi.

Plačiausiai ištirti ir efektyviausi eteriniai aliejai šaltuoju laikotarpiu, tad juos reikėtų turėti namuose:

Kaip naudoti eterinius aliejus ir mėgautis jų poveikiu?

Paskleiskite patalpoje pasirinkto aliejaus ar jų sinergijos aromatą elektriniu difuzoriumi. Garinkite 2-3 valandas per dieną.

Maišykite eterinių aliejų mišinius, nes sinergijoje (mišinyje) esantys eteriniai aliejai vieni kitus pastiprina ir veikia efektyviau. Ieškokite receptų www.biocos.lt 

Naudokite eterinius aliejus ar jų mišinius masažams. Skieskite eterinius aliejus iki 10 % koncentracijos baziniame augaliniame aliejuje (3 ml arba 70 lašų bendra eterinių aliejų suma į 27 ml migdolų ar kito aliejaus) ir juo masažuokite krūtinę, nugarą, pėdas, kaktą.

Inhaliuokite eterinius aliejus. Įlašinkite 5 lašus į karštą vandenį ir giliai kvėpuokite garais.

Naudokite asmeninius inhaliatorius, į kuriuos įsilašinkite 10 lašų eterinio aliejaus ar jų mišinio. Nešiokitės juos su savimi ir nuolat įkvėpkite.

Sušilkite kvapnioje vonioje, į kurią įlašinkite 10 lašų pasirinktų eterinių aliejų. Kadangi eteriniai aliejai vandenyje netirpsta, tad pirmiausia, eterinius aliejus ištirpinkite natūraliame kastilijos muile (maždaug 10 ml muilo) ir jį supilkite į vonios vandenį.

Prisiminkite pagrindinį aromaterapijos principą: MAŽIAU YRA DAUGIAU, t.y. mažesnės eterinio aliejaus koncentracijos duos geresnį rezultatą.

Aromaterapija prieš virusus

RECEPTAI

Nuo kosulio

Pirmoji pagalba esant sausam kosuliui – debesylų eterinis aliejus, kuris ypač gerai veikia sinergijoje su spindulinių eukaliptų bei rozalinų eteriniais aliejais. Sumaišykite šiuos aliejus lygiomis dalimis, atskieskite iki 10% baziniame aliejuje ir šiuo aliejumi tepkite krūtinę, nugarą, kaktą (esant sinusitui). Debesylų eterinis aliejus, nors ir skiestas baziniame aliejuje puikiai tinka inhaliacijoms: įlašinkite 3 lašus į karštą vandenį ir kvėpuokite jo garais.

Ramiam ligonio miegui naudokite debesylųrozalinų ir levandų eterinių aliejų mišinį 10% baziniame aliejuje. Debesylų ir rozalinų eteriniai aliejai skatins atsikosėjimą, o levanda ramins bei stiprins imunitetą. Geresnis miegas padeda greičiau pasveikti.

Kai kosulys tampa produktyvus, lengvai atsikosėjama, skystinti gleivių nebereikia, jas reikia šalinti. Nebenaudokite debesylų eterinio aliejaus, kuris skatina gleivių gamybą, ribokite tuo laikotarpiu pieno produktus. Kad gleivės lengviau pasišalintų ir plaučiai greičiau valytųsi pūskite balionus arba stiklinėje vandenį per šiaudelį.

Pasigaminkite eterinių aliejų mišinį, kurį naudokite garinimui difuzoriuose, inhaliacijoms, skieskite jį baziniame aliejuje ir naudokite masažams, įtrinimams.

Gleives šalinantis mišinys dienai:

Gleives šalinantis ir imunitetą stiprinantis mišinys nakčiai:

Praskiedus iki 10% baziniame aliejuje, naudokite krūtinės ir nugaros masažui.

Vaikams iki 2 metų naudokite 5% mišinius baziniame aliejuje (35 lašai eterinių aliejų į 30 ml. buteliuką bazinio augalinio aliejaus, pavyzdžiui, migdolų). Vyresniems vaikams ir suaugusiems naudokite 10% eterinių aliejų mišinius baziniame aliejuje (70 lašų eterinių aliejų į 30 ml. buteliuką bazinio augalinio aliejaus, pavyzdžiui, migdolų).

Atliekant masažą su eteriniais aliejais, specialių masažo žinių nereikia. Svarbu, kad masažinį aliejų paskirstyti ir švelniai įmasažuoti į odą. Stenkitės masažuoti link širdies, nes taip teka kraujas, t.y. kaklą tepkite žemyn link širdies, krūtinę ir nugarą glostykite ratais, rankas nuo riešo link peties, kojas nuo čiurnos link klubo.

Nuo slogos

Esant slogai naudokite šiuos eterinius aliejus:

Sviestmedžio aliejus puikiai tinka panosės balzamui pasigaminti, lašinant į jį iki 5% eterinių aliejų (mairūnų, arbatmedžių, rozalinų). Be to, gryną sviestmedžių aliejų (be eterinių aliejų) galima tepti į nosies gleivinę, nes padeda atlaisvinti užsikimšusią nosį.

Pajutus pirmuosius sinusito požymius, reikėtų tepti kaktą virš nosies gleives skystinančiu debesylų eteriniu aliejumi. Jei jis jau skiestas iki 5% baziniame aliejuje, papildomai nebeskieskite.

Skaudanti gerklė

Esant gerklės skausmui, laringitui, anginai rekomenduojami eteriniai aliejai:

Šiuos eterinius aliejus rekomenduojama inhaliuoti, įlašinus į pravėsusį, bet dar garuojantį vandenį. Benzoino, santalų, levandų eterinio aliejaus mišiniu, praskiestu iki 10% baziniame aliejuje, tepkite kaklo priekinę dalį nuo smakro iki krūtinės.

Patinę limfmazgiai

Patinusius limfmazgius kaklo srityje ar kitose kūno vietose tepkite čiobrelių (linalolio tipo) arba laurų eteriniais aliejais. Ant vienos rankos piršto užlašinkite lašelį eterinio aliejaus, ant kitos rankos piršto lašelį bazinio aliejaus (pav. migdolų), patrinkite pirštus ir patepkite limfmazgius.

Imuniteto stiprinimui

Tiek gydant peršalimo ligas, tiek ir nusilpus imunitetui, garinkite, inhaliuokite, įmasažuikite imunitetą stimuliuojančius ir stiprinančius eterinius aliejus:

Levandų ir rozmarinų eteriniai aliejai mažina streso hormono (kortizolio), kuris silpnina imuninę sistemą, kiekį organizme. Todėl galima drąsiai teigti, kad tikrųjų levandų ir rozmarinų eteriniai aliejai padeda stirprinti imunitetą.

Citrinų eterinis aliejus pasižymi stipriomis antibakterinėmis ir antioksidacinėmis savybėmis, kurios daro stebuklus imuninei sistemai ir didina žmogaus vidinės energijos lygį. Citrinų eterinis aliejus taip pat didina limfocitų, pagrindinių organizmo imuninių ląstelių, gamybą.

Kai reikia stiprinti imunitetą, aukščiau išvardintus eterinius aliejus garinkite difuzoriuose arba įkvėpkite iš asmeninio inhaliatoriaus.

Difuzorių receptai darganotam rudeniui

Kad apsisaugoti nuo virusų, atsipalaiduoti nuo įtampos bei rudeninio streso, garinkite eterinius aliejus elektriniuose difuzoriuose. Paskleiskite namuose ne tik malonų aromatą, bet ir eterinių aliejų molekules, kurios valo orą, gerina nuotaiką, stiprina imunitetą.

Sumaišykite eterinių aliejų mišinį pagal žemiau pateiktą receptą ir lašinkite 1-3 lašus mišinio į garintuvą.