Nemirtingieji šlamučiai

„Amžinai gyvenančios gėlė“ - taip dar yra vadinami šlamučiai, nes išlaiko savo formą ir spalvą netgi tada, kai yra nuskinami bei sudžiovinami. Neretai sutiksite ir žodį „Immortelle“, kuris reiškia nemirtingumą.

Šlamučių žiedai atrodo kaip mažos geltonos saulutės ir ko gero daugelis esate juos matę, mat šių augalų galima rasti taip pat ir Lietuvoje. Apskritai šeimoje yra keli šimtai rūšių, bet tik iš vienos - Helichrysum Italicum - išgaunamas išskirtinių savybių turintis šlamučių eterinis aliejus. Produktas gaunamas iš šių augalų geltonų žiedynų, distiliuojant vandens garais.

 Helichrysum Italicum auga Korsikoje, Bolonijos regione, Prancūzijoje. Pavadinimo kilmė yra graikiška. „Helios“ reiškia saulę, o „chrysos“ - auksą.

 

Šlamučių eterinio aliejaus nauda

 

Helichrysum italicum eterinis aliejus yra stebuklas jūsų odai. Neperdedame. Jei ieškote natūralaus būdo sumažinti raukšles, randus, raudonį, tai turėtumėte suteikti šansą šiam gamtos stebuklui.

Šlamučių eterinis aliejus pasižymi labai stipriu anti-age efektu ir kaip aktyvusis komponentas naudojamas net prabangiausių kosmetikos linijų, skirtų pristabdyti bėgančio laiko paliekamus požymius, sudėtyje. Prancūzijoje jaunystės eliksyru vadinamas aliejus padidina natūralų kolageno kiekį, dėl ko ženkliai mažėja raukšlelių, didėja stangrumas ir akivaizdžiai gerėja odos išvaizda.

Aliejus skverbiasi giliai į odą, skatina ląstelių regeneraciją, pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, padeda gydyti išsiplėtusius kapiliarus, hematomą, laikomas itin efektyvia priemone mažinant randus, taip pat šlamučių aliejui būdingas stiprus antiuždegiminis poveikis (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11902802).

Aliejus naudojamas sumušimų ir raumenų skausmų efektyviam gydymui. Ypač mėgstamas masažistų. Teigiama, kad didesnės nei 20% aliejaus koncentracijos gydomuose tepaluose veikia labai greitai ir turi geresnį efektyvumą nei garsiosios sumušimų gydymui naudojamos arnikos priemonės. Norint pasigaminti stiprų priešuždegiminį aliejų, šlamutį reikia maišyti su vaistinėmis ramunėlėmis, tuomet jie sustiprina vienas kito poveikį. Tinka įvairaus tipo mėlynėms, kraujosruvoms, taip pat nudegimams saulėje gydyti.

Kitos geros italinių šlamučių eterinio aliejaus savybės - skatina kraujo apytaką, valo bronchus, yra antispazminis, skatina ląstelių, tarp jų ir kepenų ląstelių, atsinaujinimą.

Aromaterapijoje naudojamas šlamučių eterinis aliejus gali sumažinti patiriamą stresą, nusiraminti, sumažinti depresiją.

Gražius aromatus išgausite maišydami šlamučių eterinį aliejų su bergamotės, juodųjų pipirų, ramunėlių, citrusinių vaisių eteriniais aliejais, kvapiųjų šalavijų, gvazdikėlių, kiparisų, pelargonijų, kadagių, levandų, nerolio, raudonėlių, imbierinės citrinžolės (palmarosa), rožių, rozmarinų, arbatmedžio, čiobrelių, vetiverijos ir ylang ylang eteriniais aliejais.

 

Parengta pagal https://helichrysum-italicum.com/immortelle-30-w.asp