Ar kokosų aliejus veikia prieš virusus?

Mokslininkai pastebėjo, kad šviežių kokosų aliejus, kuriame gausu laurino rūgšties, gali pasižymėti antivirusiniu poveikiu. Filipinų mokslininkai rengia platesnę kokosų aliejaus studiją, kurioje siekiama patvirtinti arba paneigti, kad kokosų aliejaus vartojimas gali apsaugoti nuo virusų sukeliamų ligų.

Plačiau apie studiją

Manoma, kad kokosų aliejuje esančios riebiosios rūgštys gali suardyti viruso apvalkalą, slopinti viruso brendimą ir neleidžia virusiniams baltymams prisijungti prie ląstelės-šeimininkės membranos. Šie tyrimai ir bandymai, kaip aliejaus komponentai paveikia virusą, buvo atlikti in vitro (mėgintuvėlyje).

In vivo (gyvame organizme) kol kas tyrimų mažai, bet tie, kurie buvo atlikti, patvirtino kokosų aliejaus galimai antivirusinį poveikį. Viename tyrime buvo tiriamas kokosų aliejaus poveikis vištų organizmams, ieškant alternatyvos kaip be vakcinos būtų galima suaktyvinti imunitetą, norint apsaugoti vištas nuo paukščių gripo. Vištų, kurios buvo lesinamos pašarais su kokosų aliejumi, kraujyje pastebėta, kad padidėjo T limfocitų kiekiai (T limfocitai organizme lemia lastelinį imunitetą, naikina vėžines bei užkrėstas ląsteles, svarbūs imuniteto savireguliacijai).

Kitas in vivo tyrimas atliktas mažoje grupelėje su ŽIV užsikrėtusiais žmonėmis, jiems taip pat buvo įtrauktas kokosų aliejus ir jo dariniai į maisto racioną ir taip pat buvo pastebėtas T limfocitų kiekio padidėjimas.

Kai kurie mokslininkai nemano, kad kokosų aliejus galėtų būti naudojamas kaip antivirusinis vaistas, nes visų pirma, prarijus aliejų, jis keliauja į virškinimo traktą, ten ardomas, patenka į kraują ir dalis riebiųjų rūgščių yra metabolizuojamos kepenyse, tad i ląsteles patenka sumažintas kiekis naudingųjų medžiagų. Mokslininkai kelia klausimą, kiek reikėtų suvartoti kokosų aliejaus, kad būtų galima sutrikdyti viruso veiklą ir išgauti pakankamai ženklų kokosų aliejaus antivirusinį efektą.

Nors kol kas atliktos nedidelės mokslinės studijos, bet mokslininkai, pradedantys išsamesnius kokosų aliejaus tyrimus, daro išvadą, kad įtraukus kokosų aliejų į mitybos racioną galbūt paskatintumėm T limfocitų greitesnį formavimąsi. Planuojami tyrimai, įtraukiant kokosų aliejų ir jo darinius į mitybos racioną. Tačiau vertėtų prisiminti, kad aliejų tepant ant odos, jis pasisavinamas nesuskaidytas ir išsaugojęs daugiau naudingų medžiagų, nei vartojant į vidų. Be to, tepant kokosų aliejų ant odos, jis žymiai vėliau nukeliauja į kepenis, kur yra metabolizuojamas ir vėliau pašalinamas iš organizmo.

Plačiau apie mokslinę studiją anglų kalba: http://ateneo.edu/ls/sose/sose/news/research/potential-coconut-oil-and-its-derivatives-effective-and-safe-antiviral

 

Informaciją parengė:

Biochemikė Guoda Mackevičiūtė ir

Jolanta Cinaitienė