Hormonų rolė Tavo gyvenime - pasakoja gydytoja Agnė Misiūtė

Naujienlaiškių cikle #MEILĖSAU aptarėme šias temas: veido mankšta, mityba, sportas, meditacija ir kvėpavimas...visuose laiškuose ne kartą buvo paminėti ir hormonai.

Hormonai yra labai plati tema, nes jie yra atsakingi už daugelį funkcijų žmogaus organizme. Ne tik už bendrą sveikatą, bet ir odos, raumenų, kaulų būklę. Nupasakoti visko apie hormonus viename laiške neįmanoma, tad paprašėme Agnės supažindinti su moteriškais hormonais bei jų įtaka odos būklei ir bendrai savijautai.

Agnė Misiūtė, šeimos gydytoja, kuri į žmogaus sveikatą žiūri kaip į bendrą visumą.

Hormonų svyravimai ciklo metu

Daugelis žinome ir jaučiame, kas maždaug vyksta ciklo metu. Kada esame aktyvesnės, o kada energijos yra mažiau. Visa tai lemia hormonai. Menstruacinio ciklo metu, hormonai estrogenas, progesteronas ir testosteronas keičiasi ir tam tikras jų santykis sukelia tam tikrus pokyčius, glaudžiai susijusius su oda:

Bėrimai / aknė

Viena dažniausiai pasitaikančių problemų, kurios vargina moteris ciklo metu. Ypač prieš menstruacijas, PMS'o metu. Tai vyksta dėl testosterono pokyčių - išskiriama daugiau riebalo/sebumo, kuris gali užkimšti poras ir tai veda prie bėrimų. Reikėtų nepamiršti sveikos ir subalansuotos mitybos, ji turi tiesioginę sąsają su riebalų apykaita, hormonų apykaita. Uždegiminius procesus ir bėrimus taip pat gali iššaukti hormonas kortizolis, kuris išsiskiria patiriant stresą.

Odos išsausėjimas

Kitas dažnas pojūtis – išsausėjusi oda. Tai siejama su sumažėjusiu estrogeno kiekiu, sumažėjusiu natūralių aliejų kiekiu, kuris padeda odai išlikti pridrėkintai. Kodėl svarbu turėti bent šiek tiek riebalinės masės natūraliai? Vien dėl to, kad estrogenui yra ypač svarbūs gerieji riebalai. Jie prisideda prie estrogenų susidarymo ir kai jų trūksta, turime mažiau estrogeno – sausėja oda.

Skysčių sulaikymas

Kylant progesterono kiekiui, dažnai pasireiškia paburkimo, ,,išsipūtimo'' jausmas. Kūne sulaikomi skysčiai, tad tinti gali ne tik kojos po sunkios dienos, bet ir pabundame patinusiais paakiais, o pilvas atrodo išsipūtęs.

Apibendrinkime paminėtus hormonus

  • Estrogenas - padeda didinti kolageno gamybą, o jis ypač svarbus odos elastingumui ir tvirtumui (prisiminkite pirmąjį ciklo laišką su Benita August). Mažėjant estrogeno kiekiui plonėja, sausėja oda, prarandamas elastingumas ir tonusas.

  • Progesteronas - siejamas su skysčių sulaikymu – patinimas, paburkimo jausmas tiek kūne, tiek veide.

  • Testosteronas - taip, moteris jo taip pat turi. Jis gali padidinti sebumo produkciją - oda tampa riebesnė, kemšasi poros, atsiranda bėrimų. Atsiradus disbalansui, jis taip pat dalyvauja policistinių kiaušidžių sindrome. Jis pasireiškia nereguliariomis menstruacijomis ir nekontroliuojama akne. Jaučiant šiuos simptomus, reikėtų konsultuotis su ginekologu.

  • Kortizolis - vienas iš streso hormonų. Dideli jo kiekiai sukelia uždegimą, pavyzdžiui, odoje. Skatinamos aknės išraiškos, lėtėja gijimo procesai. Gali sukelti net ir psoriazę, egzemą.

Hormonų pokyčiai per menopauzę

Oda yra didžiausias žmogaus organas, tad įtakos turi daugiau hormonų, ne tik išvardinti šiame tekste. Be hormonų, odos išvaizdą taip pat veikia tarša, alergenai, dieta... viskas turi daug reikšmės! Yra ir genetinių faktorių, tačiau jie dažnai nepasireiškia, jeigu tam nesudaromos palankios aplinkybės.

Pakankamai išsimiegoti, palaikyti normalų streso lygį, skirti laiko poilsiui, prižiūrėti odą, laikytis visavertės mitybos, vartoti vitaminus, kreiptis į specialistus sunegalavus... tiesiog rūpintis savimi ir kurti balansą savo kasdienybėje. Toks gyvenimo būdas turi didžiulę galią ne tik odos grožiui, bet ir bendrai savijautai.

Kviečiame sekti Agnę socialiniuose tinkluose

Jeigu subalansuotos sveikatos tema pasirodė artima, kviečiame sekti Agnę Misiūnaitę socialiniuose tinkluose Facebook arba Instagram, ten ji dalinasi ne tik savo medikės kasdienybe, bet ir naudingais patarimais!

#MEILĖSAU – tai balanso kūrimas.

Visai neplanuotai šiame naujienlaiškių cikle vystėme įvairias temas, kuriose ne kartą buvo paminėti hormonai. Taip pat buvo minimas ir balansas. Hormonų temą simboliškai užbaigiame ta pačia išvada - kurti balansą.

Jeigu dieną sunkiai dirbame, vakare reikia leisti sau pailsėti ir gerai išsimiegoti. Jeigu norime gražaus ir sveiko kūno, pietų lėkštė taip pat turi būti subalansuota. Jeigu norime atitolinti odos senėjimą, jos priežiūra neapsiriboja tik naudojama kosmetika. Tai mitybos, miego, judėjimo ir net mąstymo visuma, kurios dėka jaučiamės puikiai.

Tikimės, jog šis laiškas buvo informatyvus ir įkvėpė paieškoti balanso savo kasdienybėje. Gražaus ir saulėto savaitgalio!