Kaip išsirinkti santalų aliejų?

Santalo aliejus (Santalum album) - bene vienas seniausių ir plačiausiai naudojamų eterinių aliejų smilkalų gamyboje, parfumerijoje bei kosmetikoje. Santalo aliejus nuo neatmenamų laikų siejamas su induizmo religija bei naudojamas meditacijose. Tūkstančius metų santalo aliejus itin efektyviai naudotas rytų medicinoje.

Šiuo metu santalo aliejus paklausa pasaulyje milžiniška, todėl santalmedžiai nyksta. Dėl santalo aliejaus populiarumo ir brangumo jis yra vienas labiausiai padirbinėjamų aliejų pasaulyje. Santalo aliejaus kaina nuolat kyla, todėl net kruopščiai saugomos santalmedžių giraitės kertamos nelegaliai, per anksti: nepasiekus medžio brandos arba kertamos neteisingai - neišraunant šaknų, kurios ir yra vertingiausio aliejaus šaltinis. Santalo brakonieriai net ryžtasi žudyti santalmedžių giraitės prižiūrėtojus, kad nelegaliai išgautų taip vertinamo santalo aliejaus ir parduotų jį juodojoje rinkoje.

Santalo medžių dauginimas - itin sudėtingas. Tam, kad santalmedžiai būtų tinkami kirtimui ir perdirbimui, turi augti ne mažiau kaip 30 metų.

Dėl išaugusios santalo aliejaus paklausos, šio dieviško aliejaus ne tik nedaugėja, bet priešingai - drastiškai mažėja. Apie tai galvojame kas kartą, kai norime suteikti saldaus ir pakylėjančio kvapo kosmetikos gaminiams ar kvepalams. Išsaugant šiuos itin vertingus medžius bei jų aliejų tik aromaterapiniams ar gydymo tikslams, siūlome kosmetikos bei parfumerijoje rinktis kitas santalmedžių rūšis – Santalum spicatum (iš Australijos) arba Santalum austrocaledonicum (iš Naujosios Kaledonijos). Tiesa, jų kvapas ir terapinės savybė skiriasi nuo tikrojo santalo Santalum album (iš Indijos) aliejaus.

Neretai pigesniu santalo aliejaus pakaitalu laikomas Balzaminis degmedis lot. Amyris balsamifera, kitaip dar vadinamas Vakarų Indijos santalmedžiu arba degmedžiu. Dažnai jis parduodamas kaip santalų aliejus, tačiau neapsigaukite, balzaminis degmedis nėra santalmedžio rūšis, todėl negali būti naudojamas aromaterapijos tikslais, siekiant pakeisti tikrąjį santalo aliejų. Balzaminis degmedis sutinkamas Haityje ir kitose Vakarų Indijos vandenyno salose, tačiau neturi nieko bendro su tikruoju santalmedžiu. Dėl panašaus į santalo aliejaus kvapą (kuris taip pat yra balzaminis, saldus, medienos), rekomenduojamas naudoti parfumerijoje kaip kvapo fiksatorius.

Santalas itin vertinamas dėl jo saldaus, šilto, balzaminio medienos kvapo.

Kinijos medicina bei Ajurveda santalo aliejų nuo seno naudojo virškinimo sutrikimams, esant sausam kosuliui, gerklės sudirgimams, laringitui, taip pat esant nerimui bei depresijai.

Aromaterapijoje: santalų aliejus “įžeminantis” ir subalansuojantis protą ir emocijas, raminantis, atpalaiduojantis, skirtas meditacijoms, apmąstymams.

Kosmetikoje santalo aliejus ypač vertingas sausai šerpetojančiai odai, taip pat esant bėrimams ar aknei.

Parfumerijoje santalų aliejus naudojamas kaip jungiantis, harmonizuojantis ingredientas, kvapo fiksatorius, bazinė nata. Jis pats neužgoždamas kitų aliejų, sujungia eterinius aliejus į vientisą, harmoningą kvapą. Kaip bazinė nata, santalų aliejus padeda ilgiausiai išlaikyti lakiųjų eterinių aliejų kvapą, neleidžia jiems greitai išgaruoti.

Alchemija: santalų aliejus puikiai dera su agarmedžių, bergamotės, juodųjų pipirų, pelargonijų, jazminų, labdanų, levandų, pačiulių, rožių eteriniais aliejais.

 

McMahon, Christopher. Fall/Winter 2000. Sacred Sandalwood - The Divine Tree, in Aromatic Thymes.

Holmes, Peter. 2001 Clinical Aromatherapy - Essays and Essential Oil Profiles. Snow Lotus Press, Boulder Co.

Lawless, Julia. 1995. Essential Oils - The Complete Guide to the Use of Oils in Aromatherapy and Herbalism. Element Books, Boston, MA.

http://www.intracen.org/uploadedFiles/intracenorg/Content/Exporters/Market_Data_and_Information/Market_information/Market_Insider/Essential_Oils/Sandalwood%20oils.pdf