Ko nežinojote apie kosmetiką?

 Ar žinojote, kad...

... bent 5 % natūralių ingredientų turinti kosmetikos priemonė teisėtai gali būti vadinama „NATŪRALI“.

... moteris, sulaukusi 60 metų, per savo gyvenimą įsisavina apie 15 kg kremų, drėkiklių ir kitų kūno priežiūros priemonių.

... ingredientai, paprastai ant pakuotės nurodyti kaip glycerol, ethanol, hexachlorphene, alcohol, paraffin ir phenol, yra naftos produktai ir juos kenksminga naudoti;

... dimethicone yra sintetinis odos minkštiklis, sudarantis ant odos plėvelę, kuri dusina odą ir neleidžia jai natūraliai kvėpuoti. Dėl to neretai šis ingredientas tampa daugelio alergijų priežastis.

... kosmetikoje naudojama apie 200 sintetinių kvapų (fragrance, perfume), kurie yra gaunami sintetinant naftą. Tokių ingredientų turinčios kosmetikos priemonės dažnai gali sudirginti odą, tapti įvairių alergijų priežastimi. Kai kurie sintetiniai kvapai turi net iki 4000 ingredientų, iš kurių didelė dalis yra toksiški, gali sukelti net vėžinius susirgimus.

... parabenai (bet kuris ingredientas, kurio pabaiga „paraben“) naudojami kosmetikoje, prailginant produkto galiojimo laiką, ir gali sukelti paraudimus, niežėjimus, alergines reakcijas. Nors jau yra patvirtinta, jog parabenai toksiški, tačiau ir toliau labai plačiai naudojami kosmetikos pramonėje.

... urea - dar vienas kosmetikoje plačiai naudojamų konservantų, kuris jau 10° C išlaisvina formaldehidus, kurie pažeidžia kvėpavimo sistemą, dirgina odą, skatina galvos ir krūtinės skausmus, depresiją, nemigą, manoma, jog turi ir kitų neigiamų efektų - silpnina imuninę sistemą, net sukelia vėžį.

...„mineralinis aliejus“ (mineral oil) skamba gana natūraliai?! Mineraliniai aliejai (vienas jų - vazelinas) naudojami daugelyje odą drėkinančių produktų, tačiau jie stabdo natūralias odos funkcijas, skatina senėjimo procesus, aknės atsiradimą.  Kai kurie kūdikių aliejukai yra 100 % mineraliniai aliejai.

... Sodium Lauryl Sulfate (SLS) yra valomasis ingredientas. Nors teigiama, kad nedideliais kiekiais naudoti sintetinį SLS yra saugu ir nekenkminga, tačiau šis ingredientas puikuojasi beveik visose asmens higienos priemonėse - kūno kremuose, plaukų šampūnuose ir kondicionieriuose, dantų pastose, skutimosi priemonėse, veido valikliuose ir net kūdikių priežiūros priemonėse. Todėl jas visas naudojant kasdien, gerokai viršijame "saugias" ribas. Sintetinis SLS - greitai pasisavinamas ingredientas, kuris kaupiasi ir ilgai išlieka mūsų organizme, kur gamina nitratus, ilgainiui galinčius sukelti net vėžinius susirgimus. Amerikos toksikologijos koledžas nustatė, jog sintetinis SLS be kitų neigiamų savybių, pažeidžia odos bei plaukų struktūrą, sukelia šerpetojimą bei uždegimus.