Unikalusis erškėtuogių aliejus

Unikalusis erškėtuogių aliejus

Erškėtuogių aliejus spaudžiamas Čilėje iš augalo sėklų. Vietiniai gyventojai aliejų naudoja jau šimtmečius, tačiau tik gana neseniai mokslininkai įrodė erškėtuogių aliejaus naudą odai.

Gryno erškėtuogių aliejaus sudėtyje yra maždaug trys ketvirtadaliai pagrindinių riebiųjų rūgščių - oleino, linolo ir linoleno, kurios padeda išlaikyti sveiką odą ir išvengti ankstyvo senėjimo. Oda lengvai įsisavina daug riebiųjų rūgščių turinčius aliejus. Erškėtuogių aliejus taip pat yra vitamino A šaltinis, kuris puikus antioksidantas, naudojamas prieš raukšlių atsiradimą. Erškėtuogių aliejus turi daug vitamino C, kuris sustiprina kapiliarus ir jungiamuosius odos audinius. Vyrauja klaidinga nuomonė, kad aliejai nėra tinkami riebiai odai. Erškėtuogių aliejus puikiai veikia ir šį odos tipą, nes jame esančios riebiosios rūgštys, didelis vitamino A kiekis, PH yra panašūs į mūsų pačių odos gaminamą sebumą. Taigi aliejus greitai susigeria ir leidžia odai kvėpuoti.

Unikalios šio aliejaus savybės pirmą kartą atrastos 1983 m. Čilės mokslininkams atlikus pirmuosius aliejaus tyrimus. 1988 m. du mokslininkai iš Peru ir JAV dvejus metus trukusiame tyrime 180 pacientų chirurginius, traumų ar nudegimų randus tepė erškėtuogių aliejumi. Taip pat šį aliejų naudojo grupė žmonių, turinčių priešlaikinį odos senėjimą. Tyrimo rezultatai buvo puikūs. Erškėtuogių aliejus efektyviai sumažino randus ir raukšles, stabdė priešlaikinį senėjimą ir padėjo atstatyti prarastą odos natūralią spalvą ir tonusą. Buvo įrodyta, kad erškėtuogių aliejus padeda regeneruoti pažeistas odos ląsteles, nes jo sudėtyje yra nesočiųjų riebiųjų rūgščių. Šios rūgštys yra svarbios norint išlaikyti sveiką odą - tai ląstelių membranų komponentai.  Taip pat erškėtuogių aliejuje yra tretinoino (all-trans retinoidinė rūgšties) dar vadinamo vitamino A rūgštimi. Kaip įrodė daugybė mokslinių tyrimų, tretinoinas skatina kolageno ir hialurono rūgšties gamybą, storina dermоs sluoksnį bei pagreitina odos ląstelių regeneraciją.

Tame pačiame tyrime dalyvavo ir dvidešimt moterų (25-35 metų), turinčių rudų dėmių ir paviršinių raukšlių nuo saulės.  Tyrimo dalyvės keturis mėnesius veidą tepė erškėtuoių aliejumi. Jau trečios savaitės pradžioje buvo pastebėta, kad raukšlės ėmė mažėti, o dėmės blanko. Po keturių mėnsesių dalyvių oda tapo lygesnė, dėmės beveik išnyko.

Nepriklausomi klinikiniai tyrimai, atlikti Australijos tyrimų laboratorijoje 2007 m. parodė, kad erškėtuogių aliejus padeda pagerinti matomą išvaizdą:

  • 41% sumažina randus. Aliejus pagerina naujų ir senų randų išvaizdą, gydo atsiradusius dėl traumos ar chirurginius. Tyrime dalyvavo dešimt moterų, naudojusių aliejų du kartus per dieną 12 savaičių.
  • 43% sumažina strijas. Aliejus sumažina strijas po gimdymo, netekus ar priaugus svorio. Tyrime dalyvavo dešimt moterų, naudojusių aliejų du kartus per dieną 12 savaičių.
  • 23% sumažina raukšles. Aliejus, naudojamas du kartus per dieną, mažina raukšles, sušvelnina šiukščią odą. Erškėtuogių aliejus padeda odai išlaikyti natūralią drėgmę, gerina odos elastingumą. Tyrime dalyvavo dvidešimt moterų (35-65 metų), naudojusių aliejų du kartus per dieną 8 savaites.

Parengė: Bioekspertė Gintarė Lazdauskė

ŠaltinisBruce A. Hopkins, „Rosehip oil – Rosa Affinis Rubiginosa“, http://mettamassagetherapy.com/reprints/rosehip_oil.pdf