Judėjimo grožis – ne tik kūnui, bet ir sielai!

Jaunystė - tai ne išorinis grožis, odos lygumas ar sidabro nepaliesti plaukai. Jaunystė - tai savijauta, santykis su savimi ir troškimas patirti pasaulį kiekvieną dieną.

Moterų trenerės Majos nuomone, mankšta – tik viena iš daugybės priemonių jaunystei išlaikyti. Mankšta nėra prakaitavimas sporto salėje iki nukritimo. Ji gali būti visokia: vaikščiojimas, šokis, joga, pilatesas. Savo greičiu, savo malonumui, savo geros savijautos palaikymui.

Kuo mankšta yra naudinga kūnui?

Reguliari mankšta kūnui padeda atsipalaiduoti, gerina judesių amplitudę, sustiprina raumenis ir leidžia ,,eiti kaip karalienei“ - pasitempus, atpalaiduotais pečiais.

Priklausomai nuo darbo ir gyvenimo būdo, mūsų kūnai yra įpratę prie tam tikrų pozicijų: sėdimos, pasvirusios į priekį, stovimos. Jeigu kūnas kažkurioje pozicijoje praleidžia didžiąją dalį laiko, dalis raumenų itin įsitempia, o kiti pamiršta kaip dirbti. Mankšta yra paprasčiausias būdas kūnui priminti visas judesių galimybes ir susigrąžinti balansą.

Be tiesioginės naudos kūnui, mankšta taip pat gali išugdyti įprotį taisyklingai kvėpuoti. Gilus ir lėtas kvėpavimas diafragma užtikrina visavertį organų aprūpinimą deguonimi.

Be visų išvardintų dalykų, sportas taip pat turi didžiulę reikšmę širdies sveikatai, smegenų veiklai, kaulų ir sąnarių būklei. Jo dėka geriname savo ištvermę, stipriname imunitetą ir išlaikome hormonų balansą.

Kuo mankšta yra naudinga sielai?

Sąmoninga ir nuosekli kūno mankšta padės jaustis patraukliau. Ir tai ne apie celiulito, lašinuko ant pilvo mažinimą. Mankšta padės atsipalaiduoti, suteiks energijos ir sustiprins pasitikėjimą savimi. Niekas taip neaktyvuoja moteriškos energijos, kaip rūpinimasis savo kūnu.

Kaip ir kūnui, taip ir emocijoms daug įtakos turi hormonai, ypač mums, moterims.

Hormonai


Mankštos metu išsiskiria 3 labai svarbūs hormonai: endorfinai, dopaminas ir serotoninas. Visi kartu jie reguliuoja mūsų nuotaiką, apetitą, energijos lygį, seksualumą. Šių hormonų trūkumas arba disbalansas yra siejamas su daugybe psichinių bei fiziologinių sutrikimų.

O štai patiriant stresą, organizmas išskiria hormoną kortizolį. Jis yra tikras ,,peilis‘‘ moters spindėjimui. Jis silpnina imunitetą, gali būti atsakingas už nuolat jaučiamą nerimą, augantį riebalų kiekį, odos papilkėjimą.

Po mankštos užplūstantis geras jausmas yra ne kas kita, kaip gerųjų hormonų poveikis. Jei turėjote sunkią, įtemptą dieną, bent 25 minučių mankšta garantuotai padės pasijusti geriau!

Hormonų tema moters sveikatai ir savijautai yra neišsemiama, todėl greitu metu planuojame ir naujienlaiškį, kuriame detaliau aptarsime hormonus bei jų įtaką kūnui ir emocijoms.

Kaip mėgautis sportu ir išlaikyti nuoseklumą?

  1. Atraskite sporto šaką ar mankštos būdą, kuris tinka ir patinka. Jeigu tikslas yra tiesiog sužadinti kūną, pasijusti geriau viduje, tiks bet kokia sporto šaka.
  2. Subalansuota ir maloni mankšta – nėra tik sportas. Svarbus ir emocinis niuansas. Po mankštos greičiausiai neatsiminsite ką darėte, kaip judėjote, tačiau tikrai prisiminsite kaip jautėtės, todėl labai svarbi bendra nuotaika, aplinka, trenerė/treneris. Rinkitės sau mielą atmosferą sportui.
  3.  Nuolat priminkite sau, kodėl mankštinatės. Kas motyvuoja? Tikimybė numesti tą papildomą kilogramą ar visgi hormonų balansas, pagerėjusi širdies sveikata, dingusi raumenų įtampa?
  4. Sportas – ne darbas, tačiau nuoseklumas labai svarbus. Leiskite sau pailsėti, jei jaučiate, kad kūnui to reikia. Kai sportas taps malonus, pasiilgsite jo.

Pajudam?

Maja kviečia į sveikatingumo mankštas kartu su ja online. Jos treniruotėse - ne tik nuoseklus pratimų planas, tačiau ir tikras energijos užtaisas! Mają galite sekti socialiniuose tinkluose Facebook ir Instagram, o jos internetinėje svetainėje http://sumaya.lt daugiau sužinosite apie mankštų abonementą.

Dalinamės naudingais Majos video įrašais:

,,Stengiuos rodyti pavyzdį, kad tobulumo nėra. Tobulumas yra tik nuolatinis kelias į stresą ir nelaimę. Yra tik galimybė daryti arba nedaryti. Ir šypsotis nepriklausomai nuo pasirinkimo.‘‘ - sako Maja.

#MEILĖSAU – pagarba sau ir savo kūnui. O jeigu viskas vyksta ne pagal planą ir motyvacijos pritrūksta, #MEILĖSAU SAU - tai būti sau švelniai, priimti poreikį pailsėti ir dėl to savęs nebausti, tiesiog dar kartą bandyti rytoj.