Kvapnūs, bet pavojingi

Malonus kvapas kelia nuotaiką, suteikia namams jaukumo. Oro gaivikliai, kvapnūs muilai, lapeliai, aromatinės žvakės, sintetiniai smilkalai, į elektros tinklą jungiami prietaisai, skleidžiantys kvapą – naudojami kiekvienuose namuose. Tačiau daugelis sintetinių patalpų kvėpikių yra pavojingi gamtai ir žmogaus sveikatai.

Kvapnūs pavojai

Įvairūs oro gaivikliai veikia skirtingai:

  • Sugeria kvapą (jei, pavyzdžiui, naudojama aktyvuota anglis ar silikagelis);
  • Paslepia kvapą (daugelis sintetinių kvapiųjų medžiagų nustelbia blogą kvapą);
  • Slopina kvapo receptorius, veikiant centrinę nervų sistemą;
  • Chemiškai neutralizuoja kvapą.

Dažniausiai parduotuvėse siūlomi oro gaivikliai paslepia kvapą sintetinėmis kvapiosiomis medžiagomis arba nuslopina kvapo receptorius. Slopinant kvapo receptorius nosies ertmė padengiama plona aliejinga plėvele arba naudojamos nervines ląsteles slopinančios veikliosios medžiagos, tokios kaip formaldehidas, fenolis. Daugelis namų kvapiklių kvepia dėl vienos priežasties – juose esančių lakių sintetinių kvapiųjų medžiagų: įvairių benzeno junginių, aldehidų, fenolių, ftalatų ir kitų toksinių medžiagų, pavojingų visiems gyviems organizmams. Šios sintetinės medžiagos silpnina imunitetą, sukelia centrinės nervų sistemos ir kvėpavimo takų ligas, skatina vėžį, hormonų apykaitos sutrikimus ir panašiai. Žurnalas „Journal of the National Cancer Institute“ skelbia, kad formaldehidas, naudojamas daugelyje pramonės sričių, taip pat ir kosmetikoje, 37 % didina mirties nuo kraujo ar limfinės sistemos vėžio riziką. Ši medžiaga gali sukelti ir astmos priepuolius. Fenolis – yra toksiškas, erzina odą, kvėpavimo takus ir akis. Mokslininkų įrodyta, kad ftalatai trikdo lytinių liaukų vystymąsi, pažeidžia spermą, gali būti nevaisingumo priežastimi. Formaldehidas ar fenolis, patekę į kvėpavimo takus pradeda veikti centrinę nervų sistemą ir slopinti žmogaus jautrumą blogam kvapui. Taigi, kvapas nedingsta – mes jo nebeužuodžiame!

Be to, tyrimai nustatė, kad papurškus aerozolį, jis neišgaruoja – dalis lakiųjų medžiagų nusėda ant baldų, grindų ir kitų paviršių, keldami pavojų vaikams ir naminiams gyvūnams. Įvairūs sintetiniai oro gaivikliai ypač pavojingi alergiškiems žmonėms ir sergantiems lėtinėmis plaučių ligomis. Patariama jų vengti ir auginant kūdikius, nes sintetinės kvapiosios medžiagos neigiamai veikia kūdikių virškinimo traktą.

Ekspertų teigimu, žmogaus sveikatai labiausiai kenkia purškiami aerozoliai ir į elektros tinklą jungiami kvapų gaivikliai, nes juose dažnai būna net iki 95% lakių sintetinių kvapiųjų medžiagų, gaminamų iš naftos. Kvapiosios medžiagos paprastai ištirpinamos etilo ar izopropilo alkoholyje.

Smilkalai, kvapios parafino ir gelio žvakės pavojingos tuo, kad degdamos į orą išskiria suodžių, kuriuose gausu anglies, muskuso, benzeno junginių, jau minėtų ftalatų, formaldehidų ir kitokių cheminių junginių, pažeidžiančių nervų sistemą, sukeliančių vėžį, astmą. Tyrimais nustatyta, kad smilkalų ir kvapių žvakių dūmai gali trikdyti kūdikių vystymąsi. Todėl reikėtų smilkyti tik natūralius smilkalus ir būtinai po smilkymo nepamiršti išvėdinti kambarių. Vietoje parafininių ir gelio žvakių, rinkitės natūralias bičių vaško žvakutes.

Eteriniai aliejai - alternatyva sintetiniams kvapams

Sintetiniams kvapams yra puiki ir sveika alternatyva – eteriniai aliejai, absoliutai, atarai. Jie yra natūralūs, distiliuojami iš augalų ir svarbiausia – ne tik suteikia malonius kvapus, bet stiprina imunitetą, pakelia nuotaiką, žvalina, padeda kovoti su depresija, nemiga, daugelis jų antibakteriniai, naudingi peršalus. Naudojant natūralius kvapus saugome ne tik savo, bet ir aplinkinių sveikatą, tausojame gamtą.


Eterinių aliejų molekulės yra tokios mažos, kad lengvai patenka per plaučius į kraujotaką ir išnešiojamos po visą organizmą. Eteriniai aliejai naudojami tūkstančius metų ir netgi laikomi alternatyva tradiciniai medicinai, nes turi daug gydomųjų savybių. Aromaterapijoje naudojami kaip prevencinė priemonė, padedanti išvengti peršalimo, streso, nuovargio, odos priežiūrai ir kitiems negalavimams gydyti.

 
Labai svarbu, kad kvapas patiktų, todėl reikėtų rinktis malonų kvapą ir žinoti jo savybes. Nuotaiką keliantys, padedantys nugalėti nerimą, baimes, nuovargį yra bergamočių, kvapiųjų šalavijų, palergonijų, levandų, mandarinų, nerolio, apelsinų, rožių, ylang ylang eteriniai aliejai. Antiseptiniai, padedantys įveikti peršalimą, saugantys nuo bakterijų yra bergamočių, eukaliptų, kadagių uogų, levandų, rozmarinų, pipirmėčių eteriniai aliejai. Afrodiziakais laikomi kvapiųjų šalavijų, nerolio, pačiulių, rožių, ylang ylang, palergonijų ar bet kuris kitas jums labai patinkantis kvapas.


Namuose turint kelias rūšis eterinių aliejų puikiai galima juos panaudoti ir kosuliui palengvinti, skausmui malšinti, slogai ir gerklės skausmui gydyti, naikinti bakterijas, gydyti žaizdas ir kitais atvejais (mūsų svetainėje galite plačiau skaityti apie kiekvieną eterinį aliejų). Jei grynų eterinių aliejų kvapai nepatinka, siūlome įsigyti ir aliejų mišinių garinimui ar purškiamų oro gaiviklių.

Eterinių aliejų naudojimas: 

  • Eteriniai aliejai garinami aromatinėse žvakėse. Į vandenį lašinti 3-5 lašus eterinio aliejaus, galima maišyti kelių rūšių aliejus arba naudoti mišinius garinimui.
  • Kelis lašelius aliejaus galima užlašinti ant elektros lemputės, nes šylant eterinis aliejus skleidžia savo aromatą.
  • Naudoti natūralius oro gaiviklius su eteriniais aliejais.
  • Įlašinti kelis lašus eterinio aliejaus plaunant grindis, kad pasklistų jo aromatas.
  • Pasilepinti aromatinėmis voniomis. Į pilną vonią lašinti ne daugiau šešių lašelių eterinio aliejaus ar jų mišinių, nes vanduo ir aliejus nesimaišo, todėl aliejaus plėvelė lieka vandens paviršiuje. Ypač naudinga sudirgus, esant nerimui, blogai nuotaikai, jei kankina nemiga. Daugelis eterinių aliejų palengvina PMS.
  • Raminančius ar laikomus afrodiziakais eterinius aliejus galima lašinti ant vidinės pagalvės pusės, 1-2 lašelius.
  • Peršalus antibakterinius eterinius aliejus garinti ir užsidengus rankšluosčiu giliai kvėpuoti garais, jie palengvins kvėpavimą, malšins kosulį, gerklės skausmą. Galima ant sudrėkintos nosinaitės lašinti eterinio aliejaus ir pridėjus prie nosies kelias minutes giliai kvėpuoti.
  • Su daugeliu eterinių aliejų daromi šalti ir šilti kompresai, jie lašinami į masažinius aliejus, odos priežiūros priemones ir šampūnus bei kondicionierius. Beveik visi eteriniai aliejai malšina skausmą. Pavyzdžiui, grynu levandų eteriniu aliejumi galima pasitepti keliais lašeliais smilkinius, kad apramintų galvos skausmą.


Eteriniai aliejai yra stiprios koncentracijos, todėl reikia lašinti tik po kelis lašelius, kad nedirgintų. Taip pat kadagių, kedrų, kiparisų, kvapiųjų šalavijų, palergonijų, pipirmėčių ir rozmarinų eterinių aliejų nereikėtų naudoti tiesiai ant odos nėštumo metu.



Parengė: Gintarė Lazdauskė