Natūrali kūdikio odelės priežiūra

Natūrali kūdikio odelės priežiūra 

Naujagimių odelės priežiūra yra viena svarbiausių kasdieninės jų priežiūros dalis. Nors iš pradžių tai gali atrodyti sudėtinga, tačiau tai gali būti pati maloniausia patirtis auginat savo vaiką. Sunkiausia yra nuspręsti, kokias priežiūros priemones rinktis, siekiant išlaikyti kūdikio odelę švarią ir švelnią.


Ypatingai švelniai kūdikių odelei prižiūrėti nepatartina naudoti kvepiančių, daug cheminių medžiagų turinčių produktų. Ją geriausia puoselėti natūraliais produktais iš gamtos. Svarbu, kad odelė būtų visada švari ir apsaugota nuo gausybės cheminių medžiagų, esančių naudojamose sintetinėse kūdikių odelės priežiūros priemonėse. Žmogaus organizmas turi sunkiai dirbti, kad pašalintų  toksinus iš kraujo apytakos, todėl kūdikio odelės priežiūrai naudokite kuo mažiau sintetinių priemonių.

Štai keletas natūralių produktų, tinkančių gležnos kūdikių odelės priežiūrai:

 

Kūdikio prausimas

Maudant naujagimius iš ties nereikia sintetinio muilo. Muilas gali suardyti natūralų odos apsauginį lipidinį sluoksnį ir pažeisti odą. Pilnai pakaks šilto vandens, šlakelio levandų ar ramunėlių hidroliato ir vonios kempinės, jei gydytojas leidžia esant nesugijusiai virkštelei. Virkštelės priežiūrai puikiausiai tiks nestiprus arbatmedžio aliejaus tirpalas (vienas lašelis aliejaus vienoje stiklinėje vandens). Kelių savaičių amžiaus kūdikiams užtenka švelnios vonelės su paprastu vandeniu ir levandų ar ramunėlių hidroliatu. Taip pat, jei pageidaujate, vonelę galite praturtinti įmaišydami arbatinį šaukštelį šalto spaudimo augalinio aliejaus, pavyzdžiui, abrikosų kauliukų, vynuogių sėklų, arbūzo sėklų ar jojobos aliejaus. Šie natūralūs augaliniai aliejai ne tik apsaugos jūsų kūdikio odelę nuo išsausėjimo, bet ir pamaitins, praturtins būtinais vitaminais ir reikalingomis riebiosiomis rūštimis. Vėliau kūdikio prausimui naudokite Švelnų prausiklį arba kastilijos muilą. Tai natūralus muilas ir augalinių aliejų, itin saugus ir švelnus. 


Jei jūsų kūdikio galvos odelė šerpetoja ir yra jautri, patartina švelniai į ją įmasažuoti jojobos alijaus. Aliejus padės jai atsinaujinti. Plaukučius galite švelniai pašukuoti retomis kūdikių šukelėmis. Jei norite išplauti plaukus, naudokite lašelį (gabaliuką) natūralaus muilo ir švelniais masažiniais judesiais įtrinkite į drėgnus plaukus. Išskalaudami būkite atsargūs, kad nepatektų muilo į kūdikio akis.


Keisdami kūdikio vystyklus ar sauskelnes, prausimui naudokite švelnų levandų aliejaus ir hidroliato tirpalą (vienas lašas į vieną puodelį vandens) ir kruopščiai nuvalykite odos raukšleles. Prieš vystydami kūdikį švarią kūdikio odelę patepkite plonu sluoksniu sviestmedžio aliejumi. Sviestmedžio aliejus atlieka barjerinę funkciją, todėl puikiai apsaugos gležną kūdikio odelę.


Vietoj kūdikių pudros, galite pasigaminti savo: lygiomis dalimis sumaišykite avižų krakmolą ir kviečių krakmolą. Pudrą naudokite atsargiai, kad nesusiformuotų pudros dulkių debesys ir neįkvėptumėte jūs bei jūsų kūdikis. Pirmiausia atsargiai  įberkite pasigamintą pudrą sau į delną, ir tik tada ant kūdikio odos. Išorinę kūdikio ausį išvalysite suvilgę medvilninį tamponėlį į abrikosų kauliukų ar jojobos aliejų. Vidinės ausies kūdikiams valyti negalima.


Jeigu jūsų kūdikiui jau galima naudoti muilą, naudokite tik natūralų muilą. Sumaišykite vieną dalį muilo su keturiomis dalimis vandens ar levandų hidrolato ir naudokite jį suvilgytą švelniu frotiniu audiniu, atsargiai, kad nepatektų į akis. Gerai išskalaukite ir patepkite odelę sviestmedžio aliejumi ar kitu patinkančiu augaliniu aliejumi, tinkamu kūdikių odelei.


Vaiko odos priežiūra po pirmųjų metų

Švelnus natūralūs ar rankų darbo muilai yra geriausia priemonė jūsų vaiko odos higienai ir priežiūrai. Venkite pagundos pirkti itin kvepiančių, dažytų komercinių produktų, pagamintų iš neorganinių ar kitų sintetinių medžiagų. Vietoj odą dirginančių burbulinių vonių leiskite savo vaikams mėgautis maudynėmis vonioje su natūralia vonios druska. Galite išbandyti įvairius natūralius augalinius aliejus ir kitus virtuvėje esančius naminius produktus, puoselėjančius jūsų vaiko odą. Pavyzdžiui, avižinės kruopos, medus, pienas, jogurtas, vaisiai, druska ir cukrus – visa tai yra puikiausios odos šveitimo ir drėkinimo priemonės. Detoksikaciniai moliai, antibakteriniai eteriniai aliejai ir dezinfekuojantys hidrolatai yra napamainomos priemonės paauglystės laikotarpiu, esant odos problemoms – aknei ar itin riebiai odai. Ir, be abejo, sveiką odą išlaikyti padeda sveika subalansuota mityba.


Ar verta naudoti natūralias odos priežiūros priemones?

Be abejonės – taip! Juk jūsų vaiko oda yra didžiausias jo kūno organas. Viskas, kas tepama ant odos – patenka į kraujo apytakos sistemą. Deja, jūsų kūdikio dar neišsivysčiusios funkcinės sistemos nepajėgia pašalinti visų kenksmingų medžiagų iš organizmo. Dėl organizme besikaupiančių sintetinių medžiagų silpnėja vaiko imuninė sistema, didėja rizika išsivystyti alergijoms. Naudojant tik natūralias ir dažniausiai net valgymui tinkamas priemones kaip alternatyvą sintetinėms, jūsų vaiko organai bus apsaugoti nuo toksinių medžiagų. Nenaudojant cheminių ir kancerogeninių medžiagų turinčių priemonių, sumažėja tikimybė susirgti įvairiomis vėžinėmis, odos ir autoimuninėmis ligomis, todėl labai svarbu naudoti kuo natūralesnes odos priežiūros priemones visą gyvenimą.

 

Aukite sveiki ir gražūs!

Parengė biokosmetikos ekspertė, biologė

Roberta Gataūlina