AHA, BHA, PHA rūgštys kosmetikoje: ką būtina žinoti?

Kosmetikos produktuose galima sutikti 3 rūšių rūgštis:

  •          alfa hidroksinės rūgštys (AHA)
  •          beta hidroksinės rūgštys (BHA)
  •          poli hidroksinės rūgštys (PHA)      

Pagrindinės jų funkcijos yra chemiškai nušveisti odą, pašalinti susikaupusių negyvų odos ląstelių sluoksnį, paskatinti odos regeneraciją, suteikti odai skaistumo. Kai kurios iš rūgščių taip pat pasižymi ir drėkinamuoju efektu.

Ar naudoti rūgštis yra saugu? Ar galima tai daryti ir namuose?

Rūgštis naudoti saugu, jeigu laikotės visų naudojimo ir atsargumo instrukcijų, kurias nurodo gamintojas ar odos specialistas. Namuose galima naudoti rūgštis, kurių koncentracijos nėra didelės, t.y. dažniausiai iki 10% ir nereikalauja papildomų įgūdžių ir žinių. 

Yra daug visokių rūgščių, kaip pasirinti tinkamas?

Rūgštis reiktų rinktis pagal savo odos tipą, bei kamuojančias problemas. Taip pat kokio poveikio iš jų tikitės.

  • alfa hidroksinės rūgštys (AHA) - daugiausiai veikia odos paviršiuje. Šiai klasei priklauso glikolio, pieno, citrinų, vyno, obuolių rūgštys. Šio tipo rūgštys yra pakankamai švelnios, nepasižymi ypatingai didele skvarba. Iš šios rūgščių grupės intensyviausiu eksfolijuojančiu poveikiu ir didesne skvarba pasižymi glikolio rūgštis, nes jos molekulė yra pati mažiausia lyginant su kitomis. AHA rūgštys skatina odos regeneraciją, kolageno sintezę, tolygina odos tekstūrą, suteikia odai skaistumo, drėkina odą, švelnina odos hiperpigmentaciją, kuri atsiranda po uždegimų, melazmos. Šios rūgtys rekomenduojamos normalios, mišrios, riebios odos savininkėms.

  • beta hidroksinės rūgštys (BHA) – skirtingai nei AHA rūgštys, BHA rūgštys yra skvarbesnės, be to, jos tirpsta riebaluose, todėl ypač tinka riebiai, į aknę linkusiai odai, odai su užsikimšusiomis poromis. BHA rūgštys eksfolijuoja ne tik odos paviršių, bet ir padeda valyti gilesnius jos sluoksnius. BHA rūgštys nepasižymi odą drėkinančiomis savybėmis. Jos veikia priešuždegimiškai, valo užsikimšusias poras, mažina riebalų išsiskyrimą, skatina odos regeneraciją. Geriausiai žinoma ir sutinkama kosmetikoje: salicilo rūgštis.

  • poli hidroksinės rūgštys (PHA) – švelniausios iš visų rūgščių. PHA rūgščių molekulės yra didesnės nei AHA rūgščių, todėl jos visiškai nesiskverbia į gilesnius odos sluoksnius, ir veikia tik jos paviršių. Todėl šios rūgštys ypač tinka jautriai odai arba pastebėjus, kad AHA rūgštys turi dirginantį poveikį. Naudojant PHA rūgštis oda netampa jautresnė UV spindulių poveikiui. Kosmetikos gaminiai su PHA rūgštimis tinka visiems odos tipams, o ypač sausai, jautriai, dehidratuotai odai. Taip pat tiks tiems, kas turi rožinę ar egzemą. Pasižymi tokiu pačiu poveikiu, kaip ir kitos rūgštys: eksfolijuoja odą, skaistina odą, drėkina (tačiau skirtingai nei pieno rūgštis, pritraukia drėgmę iš aplinkos, o ne iš giliųjų odos sluoksnių).

straipsnis rugstys 2.png  


Mano oda sausa – kokias rūgštis man reiktų rinktis?

Sausai odai saugiausia naudoti poli hidroksi rūgštis (PHA). Nors AHA rūgštys pasižymi drėkinamosiomis savybėmis, tačiau sausos odos savininkės turėtų privengti AHA rūgščių naudojimo: pvz. pieno rūgštis pritraukia drėgmę iš gilesnių odos sluoksnių bei iš aplinkos į viršutinius odos sluoksnius, dėl ko atsiranda odos putlumo, drėkinimo jausmas. Tokiu būdu sausiaodėms šios rūgštys gali dar labiau išsausinti odą (atimdamos drėgmę iš gilesnių odos sluoksnių), todėl turint sausą odą ir norint naudoti kosmetikos priemones su AHA rūgštimis, odos drėgmės balanso išlaikymui iš vidaus ir iš išorės būtina skirti padidintą dėmesį.

Mano oda mišri, dehidratuota, dažnai vargina spuogeliai, daugėja pigmentinių dėmių. Kokias rūgštis reiktų rinktis man?

Turint tokios būklės odą, tikslinga būtų išsiaiškinti nuo ko atsiranda bėrimai (hormonų pokyčiai, maisto alergijos, naudojama netinkama kosmetika ar kt.). Mažinti esančius bėrimus, bei pigmentines dėmes rekomenduojama būtų naudoti AHA rūgštis, taip pat reiktų nepamiršti naudoti SPF kremus. Dehidratacijos mažinimui, papildomai naudoti priemones, kurios turi drėkinančiųjų ingredientų.

Ar tikslinga odos rutinoje naudoti skirtingų rūgščių produktus?

Odos rutinoje yra tikslinga naudoti skirtingų rūgščių produktus, jei tai padeda spręsti esančias problemas. Kaip pvz., jei turite pigmentinių dėmių, tačiau kemšasi ir poros, tikslinga naudoti AHA ir BHA rūgščių produktus.

Kokiu paros metu saugiausia naudoti kosmetikos priemones su rūgštimis?

PHA rūgštis naudoti galima tiek ryte, tiek vakare. AHA ir BHA rūgštis geriau naudoti vakare, nes oda gali pasidaryti jautresnė nuo UV spindulių. Ir taip pat naudojant rūgštis, nesvarbu kuriuo paros metu, svarbu nepamiršti kremo su SPF filtru. 

Kokie kosmetikos ingredientai nesuderinami su AHA, BHA, PHA rūgštimis? Kokiu priemonių negalima naudoti po rūgščių aplikavimo?

Po rūgščių aplikavimo nepatariama naudoti retinoidų, produktų su vitaminu C. Tokiu atveju patariama naudoti produktus skirtingomis dienomis arba skirtingu paros metu. Taip pat reiktų atsižvelgti į savo odos tipą ir reakciją į produktus.

 

Kosmetologai naudoja dideles rūgščių koncentracijas, aš irgi tokias norėčiau naudoti namuose. Ar galiu?

Produktai su aukštesnėmis rūgščių koncentracijomis, kuriuos naudoja kosmetologai ir kiti odos specialistai, yra skirti tik profesionaliam naudojimui. Tokiems produktams reikia papildomų žinių ir įgūdžių, tad namų sąlygomis tokių produktų naudoti negalima. Kitokiu atveju galima dar labiau susigadinti odą ir jos būklę.

Ar naudojant rūgštis, gali atsirasti pigmentinių dėmių?

Naudojant AHA ir BHA rūgštis gali atsirasti pigmentinių dėmių, jei po rūgščių naudojimo nenaudojamos priemonės su apsauga nuo UV spindulių. Kadangi rūgščių pagalba eksfolijuojame odą, ją šiek tiek ploniname, ji pasidaro jautresnė saulės skleidžiamiems UV spinduliams ir todėl gali atsirasti pigmentinių dėmių.

Kokias problemas galima išspręsti rūgščių pagalba?

Rūgščių pagalba galima išspręsti tokias problemas, kaip: įvairūs odos bėrimai, hiperpigmentacija, odos spalvos netolygumai, odos tekstūros netolygumas, užsikimšusios poros, dehidratuota oda, skaistumo praradimas, randeliai po aknės.

Mano vaikui prasidėjo paauglystės bėrimai, ar galima naudoti rūgštis? Kokias ir kaip?

Prasidėjus paaugliškiems bėrimams rūgštis naudoti galima, tačiau reikia pradėti nuo mažesnių jų koncentracijų, naudoti ne kiekvieną dieną (pradžioje1-2 kartus per savaitę), naudoti vakarais.  Taip iš lėto naudojant, reikia stebėti, kaip oda reaguoja: ar nešerpetoja, ar nepradeda išskirti dar daugiau sebumo, ar nesudirgsta. Jei nepastebima jokių nemalonių pojūčių, galima naudojimą šiek tiek padažninti. Taip pat nepamiršti SPF apsaugos. Rūgštis reiktų rinktis pagal problemą ir odos būklę, vaiko/paauglio amžių. Žinoma, pradėti reiktų nuo švelniausių PHA rūgščių, taip pat galima naudoti AHA (atsižvelgiant į problemą ir rūgščių koncentraciją). BHA rūgštis vaikams/paaugliams geriausia naudoti esant dermatologo ar odos specialisto rekomendacijai.

Ar rūgštys yra natūralios kilmės, ar sintetinės?

Rūgštys gali būti susintetintos laboratorijose, taip pat išgaunamos natūraliai, pvz., iš cukranendrių, ryžių, pieno produktų, gluosnio žievės ir kt. BIOCOS laboratorijoje kosmetikos gamyboje naudojame tik natūralios kilmės rūgštis.