Kaip saugiai naudoti fototoksiškus (ir ne) eterinius aliejus saulėje

Dažnas klientas, paklaustas, kokie kvapai jam patinka, mini citrusus. Jei citrusiniai eteriniai aliejai yra tik garinami, ar lašinami į inhaliatorių, dėl jų saugumo jaudintis nereikėtų. Tačiau naudojant citrusinius aliejus priemonėse, kurios patenka ant odos (kremuose, aromaterapiniuose balzamuose, kvepaluose), reikėtų laikytis maksimalių citrusinių aliejų koncentracijų.  

Ar žinojote, jog kai kurių eterinių aliejų per didelė koncentracija mišiniuose gali būti fototoksiška. Pavyzdžiui, bergaptenas, esantis bergamočių eteriniame aliejuje gali sukelti odos reakciją į saulę - ją gali išberti, atsirasti pigmentinių dėmių. Todėl naudojant bergamočių eterinį aliejų ant odos, visada rinkitės FCC, BF pažymėtus eterinius aliejus, kuriuose pakartotinos distiliacijos metu pašalintas bergaptenas.

Fototoksiškumu pasižymi daugiausiai citrusiniai eteriniai aliejai – bergamočių, greipfrutų, laimų (šalto spaudimo), tačiau net ir juos saugiai naudojant galima išvengti fotoalergijos.  Tam, kad galėtumėte saugiai naudoti kvapnias ir gaivias aromaterapines priemones, ypač vasarą, atsižvelkite į šias aromaterapeutų rekomenduojamas maksimalias citrusinių eterinių aliejų normas mišiniuose:

ETERINIO ALIEJAUS PAVADINIMAS

MAKSIMALI KONCENTRACIJA MIŠINYJE

LAŠAI Į 30 ML BAZINIO ALIEJAUS

Bergamočių

 0,4 %

 3 lašai

Greipfrutų

4 %

 30 lašų

Petitgreinų

1,25 %

9 lašai

Citrinų

 2 %

15 lašų

Laimų

0,7 %

 5 lašai

 

Jei užtepėte ant odos stipresnės koncentracijos mišinio ar masažinio aliejaus, bent 12 valandų venkite tiesioginių saulės spindulių, denkite odą drabužiais.

Ne visi citrusų eteriniai aliejai pasižymi fototoksinėmis savybėmis. Tad kaip nesuklysti? Renkantis citrusų eterinį aliejų atkreipkite dėmesį į jo išgavimo būdą, kuris padeda nuspręsti –  jis fototoksiškas ar ne. Įprastai citrusiniai eteriniai aliejai yra spaudžiami iš vaisiaus žievelių šalto spaudimo būdu. Tuomet eterinis aliejus išsaugo fototoksines medžiagas. Jos nepavojingos, jei eterinis aliejus garinamas, nenaudojamas ant odos. Fototoksiškų medžiagų paprastai neturi eteriniai aliejai, kurie išgaunami hidro distiliacijos būdu, tačiau yra ir tokių, kurie savaime nėra fototoksiški nepriklausomai nuo išgavimo metodo.

Nefototoksiški eteriniai aliejai:

Nepamirškite, kad citrusais kvepia ne vien citrusai. Saugi alternatyva citrusams - citrinkvapiai eteriniai aliejai: japoninio laurenio, citrinžolėscitrinkvapio eukalipto ir kai kurie kiti, kurie savo aromatu ir poveikiu yra artimi citrusams, tačiau nesukelia odos jautrumo.