Kosmetika nėštumo metu - ką naudoti ir ko atsisakyti

Ar kada paskaičiavai, kiek skirtingų kosmetikos priemonių naudoji kasdien? Greičiausiai, susidarytų ilgas sąrašas: plaukų priežiūra, kūno prausikliai ir kremai, veido šveitikliai, serumai, kaukės… O kur dar dekoratyvinė kosmetika. Anot tyrimo, atlikto ne pelno siekiančios organizacijos Environmental Working Group (1), moteris per dieną ant savo kūno užsitepa ar užsipurškia vidutiniškai 168 ingredientus!*

 

Nėštumo metu ar žindant mažylį, daugumai moterų kyla klausimas – kokia kosmetika yra saugi šiuo laikotarpiu? Ar išties reikia atsisakyti didžiosios dalies naudojamų produktų? Nėštumo metu dėl hormonų gali suaktyvėti esamos odos ligos (pvz., aknė), atsirasti naujų problemų (pigmentinės dėmės, odos sausumas, strijos ir kt.), tad kosmetinių priemonių poreikis niekur nedingsta. Be to, jei turi pamėgtą grožio rutiną, greičiausiai nesinori jos atsisakyti, verčiau – atrasti saugias alternatyvas. Šiame įraše pasidalinsime, kokių ingredientų reikėtų vengti renkantis kosmetiką nėštumo ar žindymo laikotarpiu.


Kokia kosmetika tinkama nėštumo ir žindymo metu?

Kalbant apie kosmetikos priemones ir jų naudojimą nėštumo metu, nėra „draudžiamų“ produktų sąrašo, tik rekomendacinio pobūdžio gairės. Kosmetikos priemonių saugumas Europos Sąjungoje yra reglamentuojamas įvairiais teisės aktais. Kosmetikos priemonių saugumą privalo užtikrinti jų gamintojas, naudojami ingredientai turi būti pažymėti ant pakuotės. Kai kurios medžiagos yra uždraustos ES dėl žinomo neigiamo jų poveikio, tam tikros – leidžiamos naudoti, ribojant jų koncentraciją (pvz., parabenai). Vis dėlto, pravartu žinoti, kokie ingredientai kelia susirūpinimą.


Kokių kosmetikos ingredientų reikėtų vengti nėštumo metu ir žindant?

  • Retinoidai

Retinoidai – tai vitamino A formos, naudojamos įvairiuose kosmetikos produktuose (kremuose, serumuose). Retinoidai sprendžia nemažai odos problemų – mažina pigmentines dėmes, skatina kolageno gamybą, yra veiksmingi gydant aknę. Tačiau nėštumo metu ar jį planuojant negalima vartoti geriamų vaistų su vitamino A formomis, jie yra siejami su apsigimimų rizika (2). Taip pat nerekomenduojama naudoti receptinių tepalų su retinoidais. Nors kosmetikos priemonėse vitamino A formų koncentracija nėra didelė (kitaip nei receptiniuose preparatuose), vis dėlto, nėščiosioms patartina jų vengti.

  • Hidrokinonas

Hidrokinonas – odą šviesininantis ingredientas, kurio rekomenduojama atsisakyti nėštumo metu (2).

  • Salicilo rūgštis

 Nors kosmetikos priemonės su nedidele salicilo rūgšties koncentracija tepamos ant odos neturėtų būti žalingos nėštumo metu (2), atsargumo sumetimais rekomenduojama jų vengti (3).

  • Ftalatai

Kosmetikos gamintojai ES privalo nurodyti ingredientus ant gaminio pakuotės, tačiau kvepalų gamintojams galioja išimtis. Jie neprivalo atskleisti komercinių kvepalų formulės. Būtina nurodyti vos 26 galimus ingredientus, kurie yra galimi alergenai, o likusios kvepalų žaliavos ar jų kompozicijos ženklinamos nurodant tik bendrinį terminą „parfum“ arba „aroma“ (4). Neretai kvepaluose naudojami ftalatai – cheminės medžiagos. Nors trūksta nuodugnių tyrimų apie visus ftalatus, yra pagrindo manyti, jog jie gali sutrikdyti hormonų sistemos veiklą, tad nėštumo ir žindymo metu vertėtų jų vengti (5). Be to, sintetiniai kvapikliai gali dirginti odą, sukelti alergiją.

  • Parabenai

Parabenai (pvz, methylparaben, ethylparaben, propylparaben) yra konservantai, plačiai naudojami kosmetikos pramonėje, prailginantys priemonių galiojimo laiką. Jie gali dirginti odą, sutrikdyti endokrininės sistemos veiklą (6).

  • Sintetiniai UV filtrai

Kai kurie sintetiniai UV filtrai kaupiasi organizme (yra aptinkami motinų piene), gali paveikti endokrininę sistemą (7). Patartina vengti gaminių su cheminiais filtrais. Tai anaiptol nereiškia, jog reikėtų visiškai atsisakyti priemonių, saugančių odą nuo UV spindulių. Daliai nėščiųjų pasireiškia melasma (hiperpigmentacija), tad vertėtų pasirūpinti apsauga nuo saulės. (8)

Natūrali alternatyva – Veido kremas nuo saulės su mineraliniais filtrais SUNNY SPF22.


Kaip pagerinti esamą grožio rutiną ir jos saugumą nėštumo metu?

Pasidomėk naudojamų kosmetikos priemonių sudėtimi

  •      Peržvelk naudojamų kosmetikos priemonių sudėtį. Pasitikrink, ar joje nėra ingredientų, kurių rekomenduojama vengti nėštumo ir/ar žindymo metu.
  •      Naudokis patikimais šaltiniais, kurie leidžia identifikuoti ingredientų saugumą, pavyzdžiui kosmetikos duomenų bazė CosIng.
  •      Jei užsisakai prekes internetu ar įsigyji jas kelionėje ne ES ribose, atkreipk dėmesį, jog joms gali būti taikomi žemesni saugumo reikalavimai.

Atsisakyk priemonių, kurios alergizuoja

Nėštumo metu gali padidėti jautrumas tam tikroms kosmetikos sudedamosioms dalims. Jei jauti, kad naudojama priemonė ėmė dirginti tavo odą (atsirado perštėjimas, niežulys ar bėrimas) – atsisakyk jos.

Laikykis gamintojo nurodymų

  •      Atkreipk dėmesį į įspėjimus apie atsargumo priemones naudojant kosmetiką nėštumo ar žindymo metu.
  •      Jei kosmetikos priemonė yra skirta trumpalaikiam naudojimui, nenaudok jos kitaip, nei nurodyta (pvz., nepalik plaukų kaukės, kurią reikia nuplauti po 10-15 min. per naktį).
  •      Prieš įtraukdama naują priemonę į savo kasdienę rutiną, atlik alergijos testą.


Kokie BIOCOS produktai yra saugūs ir nėščiosioms, ir žindančioms mamytėms?

Pradžiuginsime tave – visa BIOCOS kosmetika yra tinkama tiek nėščiosioms, tiek žindančioms mamytėms! Mes kuriame produktus iš natūralių ingredientų, kurie tausoja ne tik gamtą, bet ir tavo kūną – atskleidžia tavo odos grožį visais gyvenimo etapais. Nėra jokios būtinybės keisti pamėgtos BIOCOS rutinos – drąsiai naudok turimas priemones arba atrask naujus numylėtinius čia: https://biocos.lt/lt/393-perkamiausios

Prie kiekvieno BIOCOS eterinio aliejaus aprašymo mūsų svetainėje rasi informaciją, kaip jį tinkamai naudoti nėštumo metu, kadangi ne visi yra tinkami naudojimui ant odos šiuo laikotarpiu.

Visų mūsų priemonių ingredientus rasi mūsų svetainėje, dėl prekių pasirinkimo konsultuojame tiek parduotuvėse, tiek internetu. Linkime gražaus laukimo laikotarpio ir tikimės, jog BIOCOS produktai lydės tave jo metu!

 

Šaltiniai:

(1)  https://www.ewg.org/news-insights/news/2004/12/exposures-add-survey-results

(2)  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3114665/

(3)  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18081940/

(4)  https://single-market-economy.ec.europa.eu/sectors/cosmetics/cosmetic-products-specific-topics/fragrance-allergens-labelling_en

(5)  https://echa.europa.eu/lt/hot-topics/phthalates

(6)  https://single-market-economy.ec.europa.eu/sectors/cosmetics/cosmetic-products-specific-topics/endocrine-disruptors_en

(7)  https://pagalvok.lt/wp-content/uploads/sites/8/2020/04/kosmetika.pdf

(8)  https://www.healthline.com/health/pregnancy/melasma-pregnancy#treatment

 

* Tyrimas atliktas JAV.