Neramina plaukų slinkimas? Pradėk nuo šių 3 dalykų

Plaukų slinkimas – kiek plaukų iškrenta per dieną?

Jei esi susidūrusi su plaukų slinkimu, turbūt žinai tą nemalonų jausmą, kai:

  •      galvoji, kaip čia tuos plaukus susirišti, jog nesimatytų išretėjimų;
  •      kaskart prausdamasi jauti nerimą, ar ir vėl paliksi saują plaukų duše;
  •      griebiesi garbanojimo, norėdama vizualiai suteikti šukuosenai daugiau apimties;
  •      sausas šampūnas ar kitos nuo šaknų plaukus pakeliančios priemonės pagerina situaciją tik laikinai.

 

Išties nesinori ryte rasti saujos plaukų ant pagalvės ar užkimšti nuotekų vamzdžio kaskart plaunant plaukus. Slenkantys ar retėjantys plaukai ne tik sukelia stresą, mažina pasitikėjimą savimi, be ir gali signalizuoti apie sveikatos problemas.

Žinoma, visų pirma reikėtų išsiaiškinti, kas yra plaukų slinkimas. Anot Amerikos Dermatologų Asociacijos Akademijos (AAD), normalu, jei per dieną iškrenta nuo 50 iki 100 plaukų, o jei jų iškrenta žymiai daugiau, tai jau gali būti laikoma pertekliniu plaukų slinkimu. (1)

Jei įtari, kad per dieną prarandi gerokai daugiau plaukų nei turėtum, pradėk nuo priežasties paieškos.

1. Išsiaiškink, plaukai slenka ar lūžinėja

Deja, bet nėra vieno visiems atvejams tinkančio atsakymo į klausimą, kas sukelia plaukų slinkimą. Jų gali būti išties nemažai, pavyzdžiui, genetiniai veiksniai ar polinkis plaukų retėjimui, vitaminų ir mineralų trūkumas, odos problemos, plaukų augimo sutrikimai, netinkama mityba, hormoninės problemos, stresas ar kt. (2)

Pastebėjus neįprastą plaukų slinkimą, kuris užsitęsia, verta pasikonsultuoti su gydytoju dermatologu ir išsiaiškinti, kas slypi už šio simptomo. Yra svarbu atskirti, ar plaukai slenka, ar nulūžta, o tai padaryti pačiam ne visada paprasta. (3) Lūžinėti plaukai gali dėl netinkamos priežiūros, kuri neužtikrina maitinimo ir drėkinimo, taip pat jei naudojami plaukų formavimo metodai, kurie pažeidžia plaukus.

2. Užtikrink, jog nealini plaukų

Tiek plaukams lūžinėjant, tiek jiems slenkant, svarbu papildomai jų nealinti:

Venk trinties. Plaukų džiovinimas smarkiai juos trinant rankšluosčiu, tam tikros šukuosenos (pavyzdžiui, itin standžiai susuktas kuodas), plaukų segtukai ar kiti aksesuarai, kurie smarkiai suspaudžia plaukus, net ir itin šiurkštus pagalvės apvalkalas – tai trintis, kuri gali sukelti plaukų paviršiaus pažeidimus, o su laiku ir jų skilinėjimą ar lūžinėjimą. Rinkis švelnias, pavyzdžiui, šilkines plaukų gumeles, kurios nepalieka įspaudų, rišdama plaukus į kuodą ar pindama kaseles, neįtempk plaukų, tegu šukuosena būna kiek laisvesnė. Ypač didelį dėmesį skirk šlapiems plaukams: švelniai nusausink juos rankšluosčiu, venk šukavimo, kol plaukai neišdžiuvo.

Venk kosmetikos ingredientų, kurie agresyviai džiovina plaukus, alergizuoja. Tam tikri ingredientai, esantys plaukų priežiūros priemonėse (pavyzdžiui, SLS ar parabenai), gali išsausinti plaukus ar net sukelti alergiją, tad atidžiai rinkis naudojamas priemones.

Tinkamai naudok plaukų džiovintuvą. Per didelis karštis gali paveikti plauko paviršių.Įsitikink, kad naudodama plaukų džiovintuvą nedarai šios klaidos. Tyrimo, kurio metu buvo išbandyti skirtingos plaukų džiovinimo temperatūros (6), rezultatai parodė, jog nors naudojant plaukų džiovintuvą buvo padaryta daugiau plaukų paviršiaus pažeidimų nei juos džiovinant natūraliai, naudojant plaukų džiovintuvą 15 cm atstumu nepertraukiamu judesiu padaroma mažiau žalos nei džiovinant plaukus natūraliai.

Venk plaukų formavimo įrankių, kurie naudoja karštį bei cheminių procedūrų. Cheminiai balikliai, dažai, taip pat ir tiesintuvų ir net saulės spindulių pažeidimai gali susilpninti plaukus, todėl jie gali lūžinėti. (3) Pasistenk rečiau naudoti plaukų formavimo ar tiesinimo žnyples arba visai jų atsisakyti, saulėtą dieną nepamiršk plaukų apsaugoti skrybėle ar skarele.

3. Atrask natūralias kosmetikos priemones, kurios gali padėti sustiprinti plaukus

Gali būti, jog jei naudojai itin agresyvias plaukų priežiūros priemones, kurios išdžiovino plaukus, reikėtų paieškoti švelnesnių alternatyvų. Pavargusiems, lūžinėjantiems ar slenkantiems plaukams gali praversti papildomas pastiprinimas.

Vienas iš natūralių ingredientų, kuris itin veiksmingas stiprinant plaukų būklę – rozmarinas. Tyrimas, lyginantis rozmarino aliejaus ir vaistinio preparato (minoxidil 2%) efektyvumą (4) pateikė įrodymų apie galimą rozmarino aliejaus efektyvumą gydant androgenetinę alopeciją (tai androgetinis plaukų slinkimas, kuris sudaro ~75 proc. visų plaukų slinkimo atvejų).

Tyrimas, kurio metu rozmarino eterinis aliejus buvo naudojamas mišinyje kartu su kitais eteriniais aliejais (čiobrelių, levandų ir kedrų) (5) taip pat parodė pozityvius rezultatus.

Ieškodamos priemonės, kuri efektyviai stiprintų plaukus natūraliais būdais, BIOCOS sukūrėme nenuplaunamą kondicionierių INTENSE, skatinantį plaukų augimą. Jo sudėtyje, žinoma, atrasite nepamainomą rozmariną. Taip pat ir nemažai kitų natūralių aktyviųjų medžiagų (nuo balinio ajero plaukų šaknims stiprinti iki pipirmėtės eterinio aliejaus kraujo cirkuliacijai gerinti). Tai tikras kokteilis plaukams, kuris juos stiprins, sudrėkins galvos odą ir pasirūpins tinkama jos riebalų pusiausvyra.

 

Ką apie nenuplaunamą kondicionierių INTENSE, skatinantį plaukų augimą, sako mūsų klientai?

 

  •      Gaivinantis galvos odą, malonaus kvapo.
  •      Sumažėjo slinkimas, pradėjo augti daug naujų plaukų.
  •      Labai veiksmingas, tikrai efektyvus.
  •      Naudoju šį produktą dar palyginus neseniai, bet vien už tai kad jis nelipina, neapsunkina mano pūstis linkusių plaukų, ir jie yra iššukuojami šis kokteilis plaukams vertas penkių žvaigždučių.

 

Jei tave vargina plaukų slinkimas ir norėtum atrasti švelnesnių priemonių kasdienei jų priežiūrai, kviečiame pasižvalgyti skiltyje PLAUKAMS ir pasirinkti priemones, geriausiai tinkančias tau.

 

Šaltiniai:

 

(1)  DO YOU HAVE HAIR LOSS OR HAIR SHEDDING? https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/insider/shedding#:~:text=It's%20normal%20to%20shed%20between,this%20condition%20is%20telogen%20effluvium.

(2)  Gokce N, Basgoz N, Kenanoglu S, Akalin H, Ozkul Y, Ergoren MC, Beccari T, Bertelli M, Dundar M. An overview of the genetic aspects of hair loss and its connection with nutrition. J Prev Med Hyg. 2022 Oct 17;63(2 Suppl 3):E228-E238. doi: 10.15167/2421-4248/jpmh2022.63.2S3.2765. PMID: 36479473; PMCID: PMC9710406.

(3)  Gavazzoni Dias MF. Hair cosmetics: an overview. Int J Trichology. 2015 Jan-Mar;7(1):2-15. doi: 10.4103/0974-7753.153450. PMID: 25878443; PMCID: PMC4387693.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387693/

(4)  Panahi Y, Taghizadeh M, Marzony ET, Sahebkar A. Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: a randomized comparative trial. Skinmed. 2015 Jan-Feb;13(1):15-21. PMID: 25842469.

(5)  Hay IC, Jamieson M, Ormerod AD. Randomized trial of aromatherapy. Successful treatment for alopecia areata. Arch Dermatol. 1998 Nov;134(11):1349-52. doi: 10.1001/archderm.134.11.1349. PMID: 9828867.

(6)  Lee Y, Kim YD, Hyun HJ, Pi LQ, Jin X, Lee WS. Hair shaft damage from heat and drying time of hair dryer. Ann Dermatol. 2011 Nov;23(4):455-62. doi: 10.5021/ad.2011.23.4.455. Epub 2011 Nov 3. PMID: 22148012; PMCID: PMC3229938.