Grožis ir sveika kosmetika

Ar žinojote kad...

... Oda - didžiausias žmogaus kūno organas, kuris dengia visą žmogaus kūną ir jį saugo nuo neigiamo aplinkos poveikio.

... Oda sudaryta iš trijų sluoksnių:

  • epidermio – išorinio sluoksnio,
  • dermos – pagrindinio odos sluoksnio ir
  • hipodermos – poodinio odos sluoksnio.

Visi trys sluoksniai turi labai didelę įtaką gražiai ir sveikai odai.

odos sluoksniai

  ... Kosmetikos pagrindinis tikslas – puoselėti epidermį, išorinį odos sluoksnį. Būtent nuo odos raginio sluoksnio būklės labiausiai priklauso apsauginės odos savybės. Be to, epidermis – taip pat ne vienalytis: jis sudarytas iš gyvųjų ląstelių ir raginio sluoksnio, kuriuos vieną nuo kito atskiria blizgusis barjeras. Ląstelės dauginasi gyvajame (giliajame) epidermio sluoksnyje ir per 28 dienų ciklą sensta, virsdamos raginiu sluoksniu, kyla į odos paviršių, galiausiai – nusisluoksniuoja.

... Tarp raginio sluoksnio ląstelių yra išsidėstę lipidiniai sluoksniai, nepralaidūs vandeniui ir jame ištirpusioms medžiagoms. Kai šie lipidiniai barjerai pažeidžiami, odos skvarbumas padidėja ir ji netenka drėgmės, vyksta dehidratacija. Paradokslu, bet daugelis tradicinės kosmetikos sudedamųjų medžiagų gali pažeisti lipidinį barjerą. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad lipidinius sluoksnius natūraliai atkuria augaliniai aliejai, turintys linolo ir linoleno, pavyzdžiui, agurklių, nakvišų aliejai.

... Be pagrindinės - apsauginės funkcijos (oda saugo organizmą nuo saulės, toksinų, užterštumo), oda atlieka ir daug kitų funkcijų: reguliuoja organizmo temperatūrą, šalina šlakus, dalyvauja medžiagų apykaitoje, odoje vyksta įvairios cheminės reakcijos.

Kodėl svarbu drėkinti odą?

Pagrindinė odos raginio sluoksnio lipidinio barjero savybė – kuo mažesnis skvarbumas, ypač vandeniui. Todėl daugelis kosmetikos priemonių ir yra skirtos sustiprinti natūralų odos barjerą.

Pirmasis barjerinio pažeidimo požymis – odos sausumas. Pro pažeistą barjerą pradeda skverbtis ne tik vanduo, bet ir bakterijos, toksinai. Dėl šių priežasčių odos paviršiuje vystosi uždegiminiai procesai. Neteisingai prižiūrint odą, ją valant natūralų odos barjerą pažeidžiančiomis priemonėmis (agresyviu muilu, valikliais, turinčiais alkoholio), sutrinka odos savireguliacijos mechanizmai, kuriuos pirmiausia išduoda uždegiminės odos reakcijos. Neretai po epidermio raginio sluoksnio šalinimo procedūrų (pvz. veido valymo) odoje atsiranda uždegimų, kol atstatomas natūralus odos barjeras. Todėl po veido šveitimo ar valymo procedūrų reikėtų teptis barjerinę funkciją sukuriančiais drėkinančiais kremais, naudoti stipresnę apsaugą nuo saulės ar kitų neigiamų aplinkos veiksnių bei nuolat maitinti odą, kad ji būtų aprūpinama regeneracinėmis medžiagomis.

Į drėkinančių kremų sudėtį paprastai įeina medžiagos, odos paviršiuje suformuojančios vandeniui nelaidžią plėvelę, tokiu būdu gaminami okliuzyviniai kremai. Sintetinėje kosmetikoje šią funkciją dažniausiai atlieka vazelinas, silikonai - šalutiniai naftos gamybos produktai. Vazelinas ant odos suformuoja ne tik vandeniui, bet ir orui nelaidžią plėvelę, todėl ne tik gydo, bet ir žaloja mūsų odą, nes oda nekvėpuoja, dūsta.

Okliuzyvinių kremų natūrali alternatyva – kremai su bičių ar jojobos vašku. Natūralus vaškas ant odos suformuoja orui nelaidžią plėvelę, tačiau tuo pačiu leidžia odai kvėpuoti. Todėl oda išlaiko drėgmę ir nesutrinka jos gyvybiniai procesai.

Net ir stambieji kosmetikos gamintojai pripažįsta, jog nebeverta žavėtis odos drėkikliu – glicerinu, kuris pritraukia drėgmę į odą iš aplinkui esančių audinių. Taigi naudojamas trumpai – suteikia drėkinimo efektą, bet ilgainiui dar labiau išsausina odą, jaučiamas dar didesnis odos tempimas, noras vis dažniau teptis kremu.

Bene labiausiai vertinamas drėkiklis – Hialurono rūgštis, kuri yra natūralios kilmės ir gali į save pritraukti tūkstantį kartų daugiau drėgmės nei pati sveria. Hialurono rūgštis pasiskirsto odos paviršiuje ir priraukusi drėgmę neleidžia jai išgaruoti, patikimai drėkina raginį odos sluoksnį.

Nepamiškime, kad oda turi būti ne tik drėkinama, bet ir tinkamai prausiama, valoma. Odos valymo metu nuo odos pašinami susikaupę nešvarumai, dulkės, riebalų perteklius. Nepriklausomai nuo odos, griežtai nereikėtų naudoti šarminio muilo. Verčiau rinktis augalinių aliejų muilus, kurie neišsausins odos. Švarią odą būtina apipurkšti natūraliu drėkikliu - hidrolatu, kuris atstatys odos pH ir nuramins odą, pradės jos drėkinimą. Geriausiai drėkinimui tinka hidrolatas - natūralus gėlių vanduo, kurį iš gausybės galite pasirinkti ne tik pagal kvapą, bet ir pagal jo poveikį odai. Natūraliame hidrolate yra nedidelis kiekis ištirpusio eterinio aliejaus, kuris teigiamai veikia mūsų odą. Pavyzdžiui, nerolio gėlių vanduo (hidrolatas) turi odą sutraukiančių savybių, todėl ypač naudingas mišriai ar riebiai odai. Rožių hidrolatas stipriausiai drėkina, todėl labiausiai tinkamas esant drėgmės netekusiai, dehidratuotai odai. Beje, hidrolatus galite naudoti bet kada, kai jaučiate nemalonų sausumą ar norite atgaivinti odą, o labiausiai naudinga apipurkšti veidą keletą kartų per dieną, jei ilgai būnate stipriai šildomose patalpos ar karštą vasaros dieną. Hidrolatus saugu naudoti net besilaukiančioms moterims, bet kokio amžiaus vaikams, t.y. ir tiems, kuriems grynų eterinių aliejų laikinai nepatariama naudoti.

Natūralus odos maitinimas

Moksliškai įrodyta, kad drėkinamieji kremai tik iš dalies atkuria odos struktūrą. Odai ne mažiau svarbus maitinimas. Oda statybinėmis medžiagomis geriausiai aprūpinama naudojant natūralius aliejus, turinčius linolo (Omega-3) ir linoleno (Omega-6) rūgščių. Odos mikroįtrūkimus geriausiai gydo alijošiaus ekstraktai, ramunėlių, medetkų, šalavijų, levandų ir kiti eteriniai aliejai.

Geriausių rezultatų pasieksite, jei odą maitinsite tiek išoriškai, tiek iš vidaus. Maitinimas per maistą ypač svarbus vyresniame amžiuje, nes kosmetika pamaitina tik išorinį odos sluoksnį, o maitinimo resursai organizme silpnėja, todėl būtina odai padėti atsistatyti ir vykdyti regeneraciją.

Beje, nėra kažkurio vieno vitamino, kuris labiausiai reikalingas mūsų odai. Odai būtini vitaminai: A, B grupės, C, E, F, PP, mineralai – kalcis, kalis, magnis, cinkas, litis, silicis. Labai svarbu kas dieną su maistu ar kosmetika gauti kuo įvairesnių vitaminų bei kitų naudingųjų medžiagų. Ne veltui biokosmetikoje naudojami patys įvairiausi aliejai, kurių kompleksinis poveikis ir maitinimas labai naudingas mūsų odai. Maišant įvairius aliejus, subalansuojamas optimaliausias vitaminų kompleksas Jūsų odai. O natūralaus molio veido kaukės – puikus mineralų šaltinis, kuris ne tik išvalo, bet ir pagražina odą.

 

Vitaminas, mineralas

Nauda odai

Gausiausias šaltinis

A

Antioksidantas. Stiprina kraujagyslių sieneles, didina odos elastingumą, regeneruoja, skatina plaukų ir nagų augimą, slopina odos uždegimus.

Erškėtuogių, šaltalankių, abrikosų aliejus, morkų sėklų eterinis aliejus

B1, B2

Labai svarbus medžiagų apykaitai, stabdo plaukų slinkimą

Avokado, šaltalankių aliejus

C

Antioksidantas, neutralizuoja laisvuosius radikalus, didina odos elastingumą, saugo odos jaunystę.

Erškėtuogių, šaltalankių aliejus, citrinų eterinis aliejus

D

Lėtina audinių senėjimo procesus.

Avokadų aliejus

E

Vienas stipriausių gamtinių drėkiklių, antioksidantas - „jaunystės vitaminas"

Argano, avokado, šaltalankių aliejai

F

Atkuria odos lipidinį barjerą, kuris stabdo dehidrataciją, prisideda prie sveikų plaukų puoselėjimo.

Avokadų, simondsijų, saldžiųjų migdolų, makadamijų aliejai.

Selenas

Antioksidantas, stabdo priešlaikinio senėjimo procesus

Žaliasis molis, gasulo molis

Omega-3 rūgštys

Būtinas sveikai odai, stabdo odos dehidrataciją

Nakvišų, argano, saldžiųjų migdolų, erškėtuogių aliejai, levandų eterinis aliejus

Omega-6 rūgštys

Saugo odą nuo uždegimų, labai reikalinga į uždegimus linkusiai odai.

Nakvišų, erškėtuogių aliejai, levandų eterinis aliejus

Ne mažiau svarbu už odos maitinimą – odos regeneracija. Natūraliai odos regeneracijai turi įtakos bendra organizmo medžiagų apykaita, organizmo imunitetas, kraujotaka. Tačiau net ir esant sveikam organizmui, odai labai naudingi regeneracijos stimuliatoriai. Sintetinė kosmetika naudoja gana stiprius regeneracijos stimuliatorius: retinoidai, peptidai. Tačiau odos regeneraciją natūraliai skatina ir kai kurie augalai bei jų aliejai: alijošius, tamanu (foraha) aliejus, ženšenis, hamamelis, citrinų, arbatmedžio eteriniai aliejai.

Oda bus graži tik tada, jei sklandžiai vyks visi trys procesai: drėkinimas, maitinimas, regeneracija. Pavyzdžiui, jei nebus šalinamas suragėjęs odos sluoksnis, maistinės, statybinės medžiagos sunkiau pateks į odos audinius. O jei trūksta būtinų medžiagų ląstelių statybai, neįmanoma ir regeneracija. Todėl būtina teisingai prižiūrėti odą ir naudoti visą odos priežiūros priemonių kompleksą. Taip pat stengtis per dieną išgerti apie 2 litrus vandens.

 

Parengė: J. Cinaitienė