Natūrali apsauga nuo saulės

Atėjus pavasariui, vis dažniau galime džiaugtis saule. Saulės spinduliai ne tik kelia nuotaiką, yra vitamino D šaltinis, tačiau net gydo kai kurias odos ligas (žvynelinę, dermatitą ir kt.). Tačiau ultravioletiniai saulės spinduliai sendina mūsų odą, gali sukelti ir įvairių odos ligų.

Todėl mėgautis saule reikėtų saikingai bei nepamiršti apsaugos priemonių. Verta žinoti ir vadinamąją „šešėlio“ taisyklę: jeigu jūsų šešėlis trumpesnis už jūsų ūgį, UV spinduliavimas yra intensyvus ir jo reikia vengti. Dažniausiai vasarą tai būna 11-13 val.

Apie 5 proc. žemę pasiekiančių saulės spindulių sudaro ultravioletiniai spinduliai. Šie spinduliai pagal jų bangų ilgį yra skirstomi į A, B, C - UVA, UVB, UVC.

UVC tipo spinduliai yra ypač žalingi gyvybei, tačiau nekelia pavojaus, nes juos pilnai nufiltruoja ozono sluoksnis. UVB spinduliai veikia odos paviršių – 33% pasiskirsto epidermyje, o 10% dermos paviršiuje, ilgiau būnant saulėje sukelia odos paraudimą ir nudegimą. UVA skvarbieji spinduliai – 50% pasiskirsto epidermyje ir 20% dermoje. UVB spinduliai veikia epidermį ir stimuliuoja melaniną (raudonai-rudos spalvos pigmentą), dėl kurio oda patamsėja. Tuo tarpu UVA spinduliai veikia gilesnius odos sluoksnius. Dėl UVA spindulių oda tampa nebe tokia elastinga, tie spinduliai „puola“ kolageno skaidulas bei odos proteinus, o šiuose sluoksniuose pažeidimai yra nebepataisomi.

Apsaugos nuo saulės faktorius SPF – tai skaičiais išreikštas saulės filtras, kuris pratęsia buvimo saulėje laiką, nufiltruodamas dalį mus pasiekiančių UVB spindulių. Natūralu, kad kuo mažiau UVB spindulių pasiekia mūsų odą, tuo lėčiau mes įdegame. 2 SPF sulaiko iki 50% UVB spindulių, o 10 SPF – 90% UVB spindulių. SPF apie apsaugą nuo UVA spindulių šiuo atveju nepasakoma nieko, todėl būtinai skaitykite ant pakuotės, ar kosmetikos priemonė apsaugo ir nuo UVA spindulių, kurie odai padaro gerokai daugiau žalos nei UVB.

Apsaugai nuo saulės mes esame įpratę naudoti sintetinę apsaugą, tačiau kai ką mums gali pasiūlyti ir pati gamta. Augalai natūraliai apsisaugo nuo UV spindulių. Pasirodo, tokių augalų natūralūs ekstraktai ar aliejai gali apsaugoti ir mūsų odą nuo kenksmingo spinduliavimo. Nors naudojant natūralią apsaugą nuo saulės, ji nebūtų tokia stipri kaip sintetinė, tačiau ją naudoti yra ne tik saugu, bet ir sveika. Natūralūs aliejai odą tuo pačiu pamaitinama vitaminais ir naudingomis medžiagomis, ji gražiai ir lygiai įdega. Be to, aliejai gerina odos elastingumą, daugelis jų skatina odos ląstelių atsinaujinimą.

Ištirta, kad natūralią SPF apsaugą suteikia šie augaliniai nerafinuoti gryni aliejai:

Norint stipresnės natūralios apsaugos nuo saulės, reikėtų rinktis priemones nuo saulės su mineralinėmis druskomis - titano dioksidu arba cinko oksidu. Šios medžiagos natūraliai gali suteikti stiprią apsaugą nuo saulės (20 SPF ir daugiau), tačiau tuo pačiu jos nesiskverbia į odą, bet lieka organizmo išorėje. Šios mineralinės druskos sukuria apsauginį barjerą, kuris lengvai nusiplauna, bet nepatenka į vidaus organus ir nesikaupia organizmo audiniuose, kaip kitos cheminės medžiagos. Vaikams ir žmonėms su jautria oda skirti kremai nuo saulės paprastai gaminami tik su titano dioksidu arba cinko oksidu, nes šie UV filtrai mažiau dirgina odą nei cheminiai.

Natūralią apsaugą nuo saulės galite susikurti vien iš natūralių aliejų bei žiupsnelio titano dioksido miltelių. Pasirinkite natūralią UV apsaugą suteikiančius aliejus, sumaišykite juos ir įmaišykite titano dioksido miltelių. 5 % titano dioksido suteikia apie 10 SPF ir apsaugo 90 % nuo UVA, UVB ir UVC spindulių, 10 % miltelių suteikia 15-20 SPF.

Norėdami gražaus ir lygaus įdegio, taip pat turėtumėm nepamiršti pirmiausia natūralių priemonių. Bronzinį įdegi skatina morkų sėklų natūralus aliejus. Jį galima maišyti iki 10% su bet kuriuo kitu aliejumi, pavyzdžiui, jojobos ar sezamų. Dėl didesnės morkų sėklų aliejaus koncentracijos, oda gali įgauti nepageidaujamą oranžinį atspalvį.

Morkų sėklų eterinis aliejus paruošia odą saulės poveikiui, o ilgiau naudojant oda įgauna šiek tiek rudesnį atspalvį.

Kad lygus įdegis laikytųsi ilgiau, nepamirškite odą maitinti ir drėkinti. Tik sveika ir sudrėkinta oda atrodys kerinčiai. Drėkinimui naudokite alijošiaus želė, kokoso aliejų, Monoi. Aliejų mišinius, skirtus saulės vonioms, būtinai praturtinkite erškėtuogių aliejumi, kuris puikiai atkuria odos struktūrą.

„Biokosmetikos akademija“ siūlo natūralią apsaugą nuo saulės

Bronzinio įdegio aliejus – šis aliejų mišinys ne tik natūraliai saugo odą nuo žalingo saulės spindulių poveikio, bet veikiant morkų aliejams skatina gražų bronzinį įdegį. Sezamo ir jojobos aliejai suminkština kūno odą, parengia ją saulės vonioms, neleidžia odai išsausėti, erškėtuogių aliejus saugo odą nuo išsausėjimo. Aliejų mišinys be kita ko suteikia ir natūralią apsaugą nuo saulės ultravioletinių spindulių (iki SPF2).

Alijošiaus želė – ne tik sustiprina apsaugą nuo saulės, bet yra nepakeičiama priemonė nudegus saulėje. Alijošius vėsina, ramina ir puikiai gydo nudegusią odą, taip pat gausiai drėkina ir didina odos elastingumą. Ši gamtos dovana labai naudinga ir veido odos priežiūrai, naudojama po skutimosi.

Saugaus ir gražaus Jums įdegio!