Spygliuočių eteriniai aliejai aromaterapijoje

Spygliuočių eteriniai aliejai leidžia mums kasdien mėgautis miško kvapais savo namuose. Jie aliejai ypač gerai valo, dezodoruoja ir neutralizuoja patalpų orą.

Uoslės receptoriai tiesiogiai susiję su smegenų dalimi, atsakinga už emocijas bei prisiminimus, todėl spygliuočių eterinių aliejų garinimas namuose gali būti atpalaiduojanti jūsų dienos dalis, kuri leis jums pasijusti kaip miške. Įsijunkite garintuvą, įsilašinkite pušų, kedrų, kadagių ar kito mėgiamo spygliuočių eterinio aliejaus. Įsivaizduokite, kad vaikštote pamėgtoje giraitėje, įkvėpkite spygliuočių aromato, kuris padės atsipalaiduoti ir pasijusti lyg miške.

Nepadauginkite spygliuočių, nes beveik visi turi stimuliuojantį poveikį. Spygliuočių inhaliacijos netinka prieš miegą. Nors daugelis spygliuočių eterinių aliejų stimuliuoja ir suteikia energijos, iš jų išsiskiria virgininių kedrų eterinis aliejus, kuris yra emociškai “įžeminančio” poveikio.

Aromaterapijoje spygliuočių eteriniai aliejai:

  • Stiprina krautojotakos sistemą bei kvėpavimo takus.
  • Emociškai veikia stimuliuojančiai bei skatina susikaupimą (išskyrus atlasinių bei virgininių hedrų eterinius aliejus, kurie nestimuliuoja, bet balansuoja emocijas);
  • Dažnai naudojami masažuose.

Daugelio spyglių eterinių aliejų sudėtyje vyrauja monoterpenai, todėl jie gali greičiau oksiduotis ir jų galiojimas terminas 1-2 metai. Atlasinių ir virgininių kedrų eteriniai aliejai – išskirtiniai tuo, kad jų sudėtyje gausu seskviterpenų, kurie prailgina jų galiojimą iki 6-8 metų.

Terapiniai spygliuočių eteriniai aliejai:

  • KEDRŲ:
    • Atlasinių kedrų (Cedrus atlantica) eterinio aliejaus kvapas šiltas, saldus, balzaminis. Dažnai priskiriamas vyriškiems kvapams. Atlasinių kedrų eterinis aliejus stiprina pasitikėjimą savimi, mažina nerimą. Deja, ši kedrų rūšis yra prie išnykimo ribos, todėl rekomenduojame rinktis šiuos aliejus iš atsakingo tiekėjo, kuris užtikrintų, jog aliejui išgauti nėra niokojamos kedrų giraitės.
    • Virgininių kedrų (Juniperus virginiana) iš tiesų yra ne kedras, bet kadagys, turintis kedrui būdingą salstelėjusį balzaminį medienos kvapą. Dėl panašių savybių rekomenduojamas naudoti vietoj atlasinių kedrų eterinio aliejaus.
    • Himalajinių kedrų (Cedrus deodara) eterinis aliejus kilęs iš Indijos, Himalajuose augančių giraičių. Turi panašias savybes kaip Atlasinis kedras, todėl naudojamas kaip jo pakaitalas. Himalajinis kedras itin tinka meditacijoms.
  • KĖNIŲ
    • Balzaminių kėnių (Abies balsamea) saldaus, šilto, balzaminio kvapo, primenančio kalėdinės eglutės, todėl itin mėgiamas žiemą.
    • Sibirinių kėnių (Abies sibirica) gaivus, balzaminis kvapas, primenantis pušų giraitės aromatą. Rekomenduojamas garinti peršalimo sezonų metu, nes valo neutralizuoja orą. Labiausiai primena japoniškų miško maudynių kvapą, skatina atsipalaiduoti ir įsijausti į miško atmosferą.
  • PUŠŲ Pušų (Pinus sylvestris) eterinio aliejaus kvapas gaivus, intensyvus, balzaminis su saldžia kankorėžių nata. Itin vertingas peršalimo sezonu, nes puikiai valo ir neutralizuoja patalpų orą. Stimuliuoja geras emocija, kelia nuotaiką, suteikia stiprybės.
  • EGLIŲ Juodųjų eglių (Picea mariana) eterinis aliejus yra gaivus, skvarbus, aromatingas, su šilta balzamine nata. Eglės pasižymi stipria energetika, todėl ir jų eterinis aliejus veikia emocijas: ramina, nuskaidrina mintis, sutteikia vidinės ramybės.
  • KADAGIŲ Kadagių uogų (Juniperus communis) eterinis aliejus - saldus, balzaminis, šviežios medienos aromato su žalia nata. Nuo neatmenamų laikų tikima, kad kadagys saugo nuo pikto, todėl būtinas kiekvienuose namuose. Kadagių uogų eterinis aliejus saugo, suteikia sielai tvirtybės. Itin vertingas pirtyje, nes atgaivina ir apvalo.
  • KIPARISŲ Kiparisų (Cupressus sempervirens) eterinis aliejus – gaivus, medienos, dervų, žaliai balzamiškas aromatas su švelniu dūmo ir ambergriso pustoniu. Vertinamas ir naudojamas senovės civilizacijose kaip smilkalai energetiniams apsivalymui. Be to, kiparisai itin ilgaamžiai, nes jie natūraliai atbaido nepageidaujamus vabzdžius. Stimuliuojančio poveikio eterinis aliejus skatina fizinę bei protinę koncentraciją, valo kvėpavimo sistemą, todėl naudingas inhaliacijoms.