Detoksikacija su aromaterapija

Ar pavasarį nejauti energijos antplūdžio? Ar oda atrodo papilkėjusi? Kovoji su nepageidaujamais spuogais? Jauti nuovargį ir galvos skausmą?  Trūksta jėgų ir motyvacijos?

Organizmas tau sako, kad reikia išsivalyti. Pabandyk suderinti mitybą, mankštinkis, vaikščiok gamtoje. O aromaterapija padės išsivalyti kūną ir mintis.

Kas tie - antioksidantai?

Esi girdėjusi apie antioksidantus? Dažniausiai mums žinomi maisto produktai – citrinos, salotos, obuoliai. Bet ne tik maistas padeda kovoti su laisvaisiais radikalais. Kai kurie eteriniai aliejai taip pat!

Kodėl turėtumėm galvoti apie antioksidantus? Antioksidantai neutralizuoja laisvuosius radikalus, kurie atsiranda organizme vykstant oksidacijos ar uždegiminiams procesams, taip pat dėl aplinkos taršos, streso, sporto ir kitų veiksnių. Laisvasis radikalas vaizdingai tariant yra „nelaiminga molekulė“, kuriai trūksta viena elektrono. Ieškodama to elektrono ji agresyviai puola sveikas molekules, kad susigrąžintų sau trūkstamą elektroną, ardo ląstelių sieneles, pažeidžia net DNR molekules, kol atima ir sau prisijungia trūkstamą elektroną. Šis procesas vadinamas oksidacija, kuri sukelia organizmo senėjimą bei sunkias organizmo ligas. Jei organizmui trūksta antioksidantų, jis patiria oksidacinį stresą, sukeliantį audinių pažeidimus.

Pati gamta mums dovanoja antioksidantus – laimingas molekules, elektronų donorus, - kurie laisviems radikalams aukoja savo elektronus ir nevirsta laisvaisiais radikalais.  Daug antioksidantų gauname su maistu, bet galime sau padėti naudodami eterinius aliejus, kurie atlieka antioksidanto vaidmenį, nes nešiojasi laisvų elektronų bagažą ir juo mielai dalinasi su laisvaisiais radikalais.

Antioksidantai ir detoksikacija

Kodėl tau reikia pasipildyti antioksidantų atsargas?

-          Antioksidantai gražina odą, lėtina senėjimo procesus ir pailgina gyvenimo trukmę

-          Gali „pataisyti“ pažeistus genus. Be to, stimuliuoti tuos genus, kurie atsakingi už natūralios organizmo apsaugos sistemos stiprinimą

-          Kai kurie antioksidantai tarsi magnetai pritraukia sunkiuosius metalus ir paverčia nekenksmingais junginiais. Vėliau jie pašalinami iš organizmo

-          Sukuria vadinamąjį skydo efektą. Kai kurie antioksidantai, pavyzdžiui, flavonoidai, tarsi virtualus skydas apsaugo ląstelių DNR nuo laisvųjų radikalų atakų

-          Antioksidantai laikomi puikia priemone siekiant sumažinti riziką susirgti įvairiomis ligomis, ypač onkologinėmis. Teigiama, kad kai kurie jų stabdo vėžinių ląstelių augimą ir paskatina užprogramuotą vėžinių ląstelių žūtį – apoptozę.

Eteriniai aliejai – antioksidantai

Šie eteriniai aliejai yra antioksidantai:

-          Arbatmedžių (pražangialapių mirtenių)

-          Pipirmėčių

-          Rozmarinų (cineolo chemotipo)

-          Cinamono žievės

-          Imbierų

-          Gvazdikėlių

-          Čiobrelių

-          Melisų

-          Pankolio

-          Bazilikų

-          Bergamočių

-          Levandų

-          Kvapiųjų šalavijų

-          Vaistinių (germaniškųjų) ramunėlių

-          Kalendrų sėklų

-          Citrinžolių

-          Kadagių uogų

-          Laurų

-          Laurenių

Kaip naudoti antioksidantus eterinius aliejus?

Naudokitie šiuos eterinius aliejus tinkamai atskiestus ant odos:

-          tam labai tiks masažiniai aliejai, kad eteriniai aliejai patektų ant odos, nukeliautų į organizmą ir dalintųsi laisvaisiais atomais. Masažiniame aliejuje naudokite 3% eterinių aliejų sinergiją augaliniame aliejuje. Sakote, kasdien neatliekate kūno masažo? Suprantama. Tuomet naudokite masažinį aliejų rankoms: taip jūs pamaitinsite į senėjimą linkusią rankų odą ir pripildysite ją natūraliais antioksidantais. O naudą pajusite visame organizme.

-          aromaterapiniai balzamai – patogi naudoti aromaterapinė priemonė, kuri gali keliauti kartu su jumis. Pasitepkite riešus ir giliai įkvėpkite. Tepkite tiek kartų, kiek jaučiate poreikį.

Ne mažiau efektyvi ir eterinių aliejų inhaliacija:

-          pasigaminkite aromaterapinį inhaliatorių iš mėgiamo kvapo eterinių aliejų (į daugkartinį inhaliatorių lašinama 10 lašų skirtingų eterinių aliejų);

-          garinkite eterinius aliejus namuose;

-          įkvėpkite tiesiai iš buteliuko. Įkvėpkite gryną eterinį aliejų arba pasigaminkite kvapų mišinį. Kaip žinote, sinerginiai eterinių aliejų junginiai turi žymiai stipresnį poveikį.

RECEPTAI

Kaip panaudoti šiuos receptus?

Susilašinkite recepte nurodytą eterinių aliejų lašelių skaičių į mažą buteliuką arba padauginkite visus recepte nurodytus lašelius iš vienodo skaičiaus, pav. 10. Kiekvieno eterinio aliejaus skaičius bus 10 kartų didesnis. Gautą eterinių aliejų sinergiją švelniai pavartykite buteliuke ir gaminkite aromaterapines priemones:

-          grynos sinergijos įkvėpkite tiesiai iš buteliuko;

-          gryną sinergiją garinkite namuose elektriniame difuzoriuje;

-          įlašinkite 15 lašelių į 10 ml. buteliuką su rolete, kuriame yra jojobos ar kitas augalinis aliejus, tepkite juo riešus;

-          Įlašinkite 30 lašelių į 30 ml. augalinio aliejaus ir naudokite rankų bei kūno masažui.

Detox 1

2 l. Pipirmėčių eterinio aliejaus

8 l. Bergamočių (jei ant odos, naudokite bergamočių FCF) eterinio aliejaus

5 l. Levandų eterinio aliejaus

Detox 2 

1 l. Vaistinių ramunių (germaniškųjų ramunėlių) eterinio aliejaus

3 l. Kadagių uogų eterinio aliejaus

1 l. Laurų eterinio aliejaus

5 l. Bergamočių (jei ant odos, naudokite bergamočių FCF) eterinio aliejaus

Detox 3 

3 l. Levandų eterinio aliejaus

5 l. Bergamočių (jei ant odos, naudokite bergamočių FCF) eterinio aliejaus

2 l. Arbatmedžių eterinio aliejaus

 

Detox 4

2 l. Pankolių eterinio aliejaus

5 l. Levandų eterinio aliejaus

3 l. Kadagių uogų eterinio aliejaus

Ši sinergija netinka nėštumo metu.

Detox 5

2 l. Pankolių eterinio aliejaus

3 l. Kalendrų eterinio aliejaus

4 l. Apelsinų eterinio aliejaus

Ši sinergija netinka nėštumo metu.

Aromaterapeutė ir parfumerė Jolanta Cinaitienė