Slaptieji kvapų ginklai: atskleisk ir pasinaudok

Knygos „Geismo kvapas“ autorė Rachel Herz teigia, kad užuodus kvapą, nervų sistema jį susieja su patirta emocija, prisiminimais, mat kvapai ir emocijos identifikuojamos toje pačioje smegenų zonoje. Kvapas toks stiprus emocijų stimuliatorius, kad pauostę mylimojo kvepalų galite mintimis sugrįžti pas mylimąjį, net jei nesate šalia. R. Herz teigia, kad „Kvapas gali sugrąžinti žmogų į jūsų mintis, tai veikia kur kas geriau nei nuotraukų vartymas. Iš kvapo galite išties pajusti tą žmogų“.

Kvapiosios medžiagos į žmogaus organizmą patenka per kvėpavimo takus ir odą ar gleivinę, o per nosies gleivinę greitai pasiekia centrinę nervų sistemą. Smegenų dalis, kurioje „registruojami“ kvapai, reguliuoja daugelį organizmo procesų: endokrininę sistemą, medžiagų apykaitą, nervų sistemą, didina darbingumą, aktyvina žmogaus bioenergetinius procesus, teigia biomedicinos mokslų daktarė Gražina Juknevičienė straipsnyje „Augalų kvapų galia“.

Jutimų psichologė Pamela Dalton pataria uoslę naudoti atsipalaidavimui, tam išsirinkite malonų aromatą ir pamedituokite. Po kelių tokių meditacijos seansų užteks tik to kvapo, kad šiek tiek atsipalaiduotumėte, nereikės skirti laiko meditacijai.

Žinodami apie stebuklingas kvapų galias mūsų mintims bei emocijoms, galite tuo sėkmingai pasinaudoti kuriant atpalaiduojančią ar romantišką atmosferą, atgaivinant atmintį, siekiant susikaupti ar subalansuoti mintis, priimant svarbius sprendimus. Kvepalai, aromatų mišiniai gali mus veikti skirtingai, tačiau natūralūs gryni kvapai paprastai turi panašų poveikį net ir skirtingiems žmonėms.

Artėjant Meilės dienai, atskleisime, kokie kvapai ir kaip padės kurti romantišką atmosferą.

Kaip naudoti eterinius aliejus romantiškoms akimirkoms:

  • Paskleisti jų aromatą ore: garinti eterinius aliejus ar jų mišinius;

  • Aliejus ar jų mišinius lašinti į šiltą vonią ar ant pagalvės vidinės pusės;

  • Eteriniu aliejumi praturtinti masažinį aliejų;

  • Kvėpintis natūraliais, ne sintetiniais kvepalais.

Vanilės fitolis

Vanilės saldumas turi euforinį efektą. Šis eterinis aliejus stimuliuoja seksualumą tiek vyrams, tiek moterims. Todėl įsipilk kelis lašus vanilės esencijos į arbatą, pasitepk riešus ir kaklą vanilės fitoliu arba palepink kūną Monoi aliejumi su vanile bei... nusiteik seksualiai.

Jazminų eterinis aliejus arba ataras

Jazminai – nakties gėlė, ajurvedinėje medicinoje laikoma moteriškumo eliksyru. Jazminai taip tap pasižymi euforiniu efektu. Jazminų kvapas jausmingas, atpalaiduojantis, didinantis pasitikėjimą savimi bei padedantis atskleisti moteriškumą.

Rožių eterinis aliejus bei ataras

Rožė ne veltui vadinama „gėlių karaliene“. Rožė per amžius įkvėpė poetus ir menininkus kurti romantiką, meilę bei grožį. P. Davis knygoje „Aromaterapija nuo A iki Z“ dalinasi savo patirtimi apie rožių terapinį poveikį: „rožių aliejus ypač naudingas tada, kai moteris nėra tikra dėl savo pačios seksualumo ar sunkumais, kylančiais tarp partnerių. <...> Rožių aliejus yra naudojamas norint padėti frigidiškoms moterims, taip pat ir vyrų impotencijai gydyti.“

Levandų eterinis aliejus

Levandos dėl savo raminamųjų savybių naudojamos vakare, prieš miegą, siekiant atsikratyti prislėgtos nuotaikos, nuraminti pernelyg aktyvią smegenų veiklą, padeda atsipalaiduoti. Be to, levandų eterinis aliejus labai dera su kitais afrodiziakiniais kvapais – jazminų, rožių, pelargonijų, kuria jaukią atmosferą.

Ylang ylang (kvapniųjų kanangų) eterinis aliejus

Panašiai, kaip jazminaičių, rožių ir santalų aliejai, kanangų aliejus šalina liūdesį, sukelia lytinį potraukį ir ramina, todėl labai tinka žmonėms, turintiems seksualinių problemų. Raminamosios ir atpalaiduojamosios aliejaus savybės suardo užburtą ratą, kai baimė dėl seksualinės nesėkmės lemia nesėkmę, kuri sukelia baimę dėl kitos nesėkmės ir t.t.- rašo P. Davis knygoje „Aromaterapija nuo A iki Z“.

Kvapiųjų šalavijų eterinis aliejus

Kvapiųjų šalavijų eterinis aliejus priskiriamas afrodiziakams, todėl galėtų būti naudingas poroms, jaučiančioms, jog jų santykiai turi trūkumų. Galbūt to priežastys yra stresas – finansiniai rūpesčiai ar kitos priežastys, - kurios veikia ir poros tarpusavio santykius, teigia aromaterapeutė P. Davis. Be to, kvapiųjų šalavijų eterinis aliejus viena stipriausių aromaterapijoje atpalaiduojamųjų medžiagų, kurią vis dažniau reikėtų naudoti teikiant pagalbą žmonėms, kenčiantiems dėl šiandieninio gyvenimo streso ir tempo.

Be to, kvapiųjų šalavijų eterinis aliejus sukuria puikius aromatų derinius su levandų, jazminų, santalo eteriniais aliejais, tad maišykite ir garinkite juos kartu.

Santalo eterinis aliejus

Prabangusis santalo aliejus nuo neatmenamų laikų naudojamas kvepalų gamyboje. Santalo aliejaus kvapas atpalaiduoja kūną bei mintis, nuima stresą ir įtampą. Santalo bei rožių aliejų mišinys – klasikinis afrodiziakas.

Išbandykite keletų aliejų mišinių ir įsitikinkite kvapų galia:

Egotika

Santalo 1 lašas

Rožių aliejaus ( Absoliuto) 1 lašas

Pačiulių 1 lašas

Greipfrutų 2-3 lašai

Romantika

Ylang Ylang (kvapiųjų kanangų) 1 lašas

Petitgreinų 2 lašai

Nerolio 1 lašas

Afroditė

Jazminų 1 lašas

Bergamočių 2 lašai

Santalo 1 lašas

Magiškos akimirkos 

Frankincenso 2 lašai

Jazminų 1 lašas

Mandarinų 2 lašai

Šiuos mišinius galite lašinti į 10 ml bazinio aliejaus – saldžiųjų migdolų, makadamijų, sezamų ir naudoti masažui arba lašinti į aliejų garintuvo lėkštelę su vandeniu.

Straipsnį parengė

Jolanta Cinaitienė

Biokosmetikos ekspertė

www.biocos.lt